Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Afgan para biriminde dikkat çeken değer artışı

Afganistan Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, yakın zamana kadar kağıt parçasından ibaret görülen ülkenin para birimi Afgani'nin 2023 yılı içerisinde nasıl yüzde 26 değer kazandığını açıkladı.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-30 21:44:57

Afgan para biriminde dikkat çeken değer artışı

Afganistan'da Ağustos 2021'de Taliban'ın yönetimi devralmasıyla birlikte dikkat çeken gelişmeler kaydediliyor.

Afganistan İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, Ubey İbn Ka'b R.anh Medresesi'nin öğrencilerine hitaben yaptığı konuşmada, Taliban savaşçılarının geçmişteki mücadele sürecine ilişkin konuştu.

afganistan2

Taliban'ın Afganistan'ı Batılı güçlerin işgalinden kurtarma mücadelesinde şahit olduğu sürece dair duygu ve düşüncelerini paylaştı.
Hakkani, "İslam Emirliği'nin askerlerinin şehadet acısına dayanmak çok zordu ancak şehadet onuruyla üzüntünün yanında sevinç de vardı. Yine de yetimleri gördüğümüzde hüznümüz son derece ağırlaşırdı." dedi.

Bakan Hakkani, şehidlerin geride bıraktığı yetimlere sahip çıkmak tüm Müslümanların ortak sorumluluğu olduğunu, yetimlerin veleyetini üstlenenlerden de bakmakla yükümlü oldukları evlatların eğitimi konusunda onları incitmemelerini ve onları kendi çocukları gibi İslam ve vatan ruhuyla yetiştirmelerini istedi.

AFGANİSTAN MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Afganistan Merkez Bankası, Afganistan'ın yerel para birimi Afgani'nin değerinin 2023 yılında %26 artış gösterdiğini açıkladı.

Merkez Bankası bu artışın, ülkedeki para politikaları, döviz kaçakçılığının önlenmesi, yurtiçinde artık döviz yerine yerel para biriminin kullanımının yaygınlaştırılması, yurt dışına nakit transferinin kısıtlanması, hükümet düzeyinde gereksiz harcamaların önlenmesi, ihracatın artırılması ve tüm işlemlerde şeffaflığın sağlanmasıyla gerçekleştiğini ifade etti.

Haber Ara