ABD Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 145'ten yüzde 30'a, Pekin, ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 125'ten yüzde 10'a düşürecek. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, hafta sonu Cenevre'de Çin heyetiyle gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.
Bessent, Çin ile 90 günlük bir duraklama ve gümrük vergisi seviyelerinin önemli ölçüde aşağı çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını bildirerek, Çin ve ABD'nin ayrışma istemediğini belirtti.
Hafta sonu Çin ile yapılan görüşmeleri "sağlam" ve "saygılı" olarak nitelendiren Bessent, "Fentanil konusunda atılacak adımlara yönelik çok sağlam ve verimli bir görüşme yaptık. Her iki tarafın da ayrışmak istemediği konusunda hemfikiriz." ifadesini kullandı.
Bessent, gelecekteki görüşmelere yönelik "Çok iyi görüşmeler bekliyoruz, artık görüşmelerde Cenevre mekanizması var." dedi. ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, ABD'nin Çin ile daha dengeli bir ticaret yapmak istediğini belirterek, "ABD ve Çin için oldukça iyi bir sonuçla bitirdik." diye konuştu.
Anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada ise ABD'nin, 14 Mayıs itibarıyla fentanil dahil Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 145'ten yüzde 30'a düşüreceği, Çin'in ise ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 125'ten yüzde 10'a indireceği ifade edildi.
Ayrıca, Çin ve ABD arasında ticaret ve ekonomik ilişkiler konularında müzakerelerinin sürdürülmesi için mekanizma kurulacağı belirtildi. ABD ile Çin heyetleri hafta sonu İsviçre'nin Cenevre kentinde ticaret görüşmelerinde bulunmak üzere bir araya gelmişti. Dün hem ABD hem de Çin daha sonra müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini belirtmiş ancak daha fazla ayrıntı vermemişti.
PİYASALARDA HAREKETLİLİK
Küresel ve iç piyasalar güne önemli gelişmelerle başladı. ABD-Çin arasındaki gümrük vergilerinin gerilemesi, PKK'nın fesih kararı alması piyasalarda hareketliliğe neden oldu.
Ekonomi için de önemli olan gelişmenin ilk etkisi Borsa İstanbul'da göründü.
BİST haftanın ilk işlem gününe yüzde 2.35 oranında yükselişle 9611 puandan başladı. Açılışta 432 hisse yükselirken 57 hisse düştü.
Dolar 38.7414 lira, euro 43.1418 lira seviyesinden işlem görüyor.
ABD VE ÇİN ANLAŞMASI ETKİLİ OLUYOR
Dünyanın merakla beklediği ticaret savaşlarına ilişkin ABD ve Çin arasındaki gümrük vergisi oranları geriledi.
İsviçre'de bir araya gelen ABD ve Çinli yetkililer vergilerin 90 günlüğüne düştüğünü açıkladı.
ABD, Çin ürünlerine uyguladığı gümrük tarifesini 90 gün için yüzde 125'den yüzde 30'a indirecek. Çin'de aynı şekilde ABD'ye uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 125'den yüzde 10'a düşürecek.
Öte yandan, Çin ve ABD arasında ticaret ve ekonomik ilişkiler konularında müzakerelerinin sürdürülmesi için mekanizma kurulacak.
DOLAR GÜÇ KAZANIYOR
Varılan uzlaşma sonucunda dolar endeksinde yüzde 0.7 seviyesinde artış yaşandı. Dolar/yen paritesi 146.95 düzeyine çıktı ve 10 Nisan'dan bu yana görülen en yüksek seviyeler oldu. Dolar küresel para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor
ONS ALTIN GERİLEDİ
Ons altın yüzde 2 civarında geriledi ve 3219 dolara, gram altın ise yüzde 3'e yakın düşüşle 4092 liraya düştü.
PETROL DEĞER KAZANDI
Brent petrol fiyatları yüzde 3'ü aşan primle 66.25 dolara kadar yükseldi. ABD petrolü 63.4 dolara çıktı.
BITCOIN 105 BİN DOLARI AŞTI
Lider kripto para birimi Bitcoin 105 bin 819 dolara kadar yükseldi.
AA, NTV