Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD medyası: Afganistan ekonomik bağımsızlık peşinde

Afganistan'da Taliban'ın yönetme gelişinden bu yana özellikle ekonomide dikkat çeken adımlar atılıyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-24 21:08:07

ABD medyası: Afganistan ekonomik bağımsızlık peşinde

Ülke medyasında bildirilen gelişmelerin başında ekonomi ve ticaret alanlarında kritik hamlelere yer alıyor.

Afganistan ile Türkmenistan arasında ilişkilerin gelişmesiyle birlikte iki ülke için ortak ticaret odası kurulması kararlaştırıldı.

Afganistan Su ve Enerji Bakanı Abdullatîf Mansur, Nuristan Valisi Şir Ahmed Hakkani ile gerçekleşen toplantıda Nuristan ilindeki su ve enerji projeleri konuşuldu. Bakan Mansur, Nuristan halkının su ve elektrik sorunlarının çözüme kavuşacağına dair güvence verdi.

AFGAN HALKI MEMNUN

Afganistan basınında yer alan haberlerde halkın mevuct hizmet ve faaliyetlerden mmenun olduğu kaydedildi.

Kabil şehri sakinleri, "İslam Emirliği tam anlamıyla güvenliği sağladı ve güvenlik güçlerinin kontrol noktalarındaki iyi davranışlarından çok memnunuz." diyor.

Bağlan vilayeti sakinleri ve Salang otoyolunu kullanan sürücüler, Salang Tünel ve otoyolunun açılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtip, İslam Emirliği'nin kalkınma projelerindeki çabalarını takdir ediyor.

ENERJİ GELİRİ VE YATIRIMLARI

Afganistan Maden ve Petrol Bakanı Şehabeddin Dilaver, geçen yıl madencilik proje ve çalışmalarıyla 17,7 milyar AFN gelir elde edildiğini, bu yıl ise gelirin daha da artacağını umuduğunu dile getirdi. Bakan Dilaver ayrıca ülkenin madenlerindeki yatırım sürecinin her geçen gün arttığını ifade etti.

ABD MEDYASI: AFGANİSTAN EKONOMİK BAĞIMSIZLIK PEŞİNDE

ABD Hazine Bakanlığı'nın, sözleşmelerden milyonlarca dolarlık hırsızlık ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulduğu ve yaptırım listesine aldığı Afganistan'ın Amerika destekli devrik hükümet yetkilisi Mir Rahman Rahmani ve oğluna bir darbe de Almanya'dan geldi.

Almanya'nın Ahningen Belediyesi, Rahmani'ye ait şirketin faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Öte yandan Washington Post Gazetesi, Afganistan'a yönelik ağır yaptırımlara rağmen İslam Emirliği (Taliban) hükümetinin ülkeyi ekonomik olarak da bağımsızlığına kavuşturmak için çaba sarf ettiğini yazdı.

Gazete, İslam Emirliği'nin büyük altyapı projelerini hayata geçirerek Afganistan'ı kendi kendine yeterli hale getirmeye çalıştığını belirtti.

Haber Ara