Dolar

32,4138

Euro

34,8209

Altın

2.441,04

Bist

10.082,77

ABD'li dev bankadan dolar tahmini: 30 liranın altını görecek

ABD'nin önde gelen bankalarından Well Fargo, dolar/TL kuruna ilişkin öngörüsünü yineleyerek doların 2025 yılında 30 TL'nin altını göreceğini ileri sürdü.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-04-03 23:14:37

ABD'li dev bankadan dolar tahmini: 30 liranın altını görecek

2024'ün başında, Türk lirasına ilişkin uzun vadeli ihtiyatlı iyimser bir bakış açısı ortaya koyan ABD'li dev banka Wells Fargo, paylaştığı son raporla yerel seçimlerin sonrasında da Türk lirasına ilişkin uzun vadeli yapıcı görüşülerini "artan bir inançla" yinelediklerini aktardı.

ABD dolarının, Türk lirası karşısında bu yıl için tepe noktasını gördüğünü savunan Wells Fargo, kurun 2025 yılında 30 TL'nin altına ineceği görüşünü tekrarladı. Wells Fargo, tarafından yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

"Bu yılın başında, Türk lirasına ilişkin uzun vadeli ihtiyatlı iyimser bir bakış açısını resmi olarak ifade ettik; bu, yıllarca süren kötümserliğin ardından kayda değer bir görüş değişikliği oldu. Yerel seçimlerin geride kalması ve politika ve ekonomik ortodoksiye olan bağlılığın devam etmesiyle birlikte, Türk lirasına ilişkin uzun vadeli yapıcı görüşümüzü, artan bir inançla yineliyoruz.

TCMB sıkılaştırma döngüsünün başlamasından bu yana, piyasa katılımcıları Türk varlıklarına olumlu tepki vermiştir. Türk devlet borçları üzerindeki kredi temerrüt takası spreadleri önemli ölçüde daralmış ve gelişmekte olan piyasalar egemen dolar-borç CDS spread endeksine yakınsamıştır. Aslında, TCMB sıkılaştırma döngüsünün başlamasından bu yana, Türkiye'nin spreadleri 205 baz puanın üzerinde daralırken, EMBI endeksi sadece 91 baz puan daralmıştır.

Ayrıca, yerel seçimler öncesinde siyasi belirsizlik mevcuttu ve bu belirsizlik, TL'yi ABD para birimine çevirirken resmi USD/TRY kuruna kıyasla ABD doları için bir prime yol açtı. Ancak, geçmişte yerel seçimlerle ilgili belirsizlikle birlikte bu dolar primi azalmış ve resmi ve gayri resmi döviz kurları birbirine yaklaşarak ABD doları için sadece küçük ama normal bir prim bırakmıştır.

Bize göre döviz kurlarının birbirine yakınsaması ve dolar priminin azalması, liranın gelecekteki değerine ilişkin artan iyimserliği yansıtmaktadır. Lira için, yerel siyasi dinamiklerin iyileşmesi, güvenilir bir para otoritesinin bağımsızlığı ve Türkiye'nin demokratik sistemine müdahale edilmemesi kombinasyonu, zaman içinde daha güçlü bir para birimi ile sonuçlanmalıdır. Bu anlamda, daha önce de belirttiğimiz gibi, Türk lirası için yapıcı görüşümüzü bu kez daha yüksek bir inançla yineliyor ve Türkiye'nin para birimi sorunlarının en kötüsünün muhtemelen geçmişte kaldığına inanıyoruz.

Bununla birlikte, lirada ara sıra volatilite nöbetleri yaşanabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, liradaki oynaklığın -büyük bir siyasi aksaklık veya son politika uygulamalarından geri adım atılmadığı varsayımıyla- geçici olacağına ve para biriminin yılsonuna kadar güçlenme eğiliminde olacağına inanıyoruz.

Tahmin ufku, şimdilik 2025'in 3. çeyreğinin sonuna kadardır. Bu anlamda, USD/TRY kurunun bu yıl zirve yaptığına ve 2025'in ortalarında 30,00 TL'nin altına ineceğine inanıyoruz."

Kaynak: ekonomim

Haber Ara