Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD konum olarak Türkiye'yi seçti! LeBailly: Karar tesadüf değil

ABD liderliğindeki ticaret misyonu ve iş geliştirme forumu 'Trade Winds' yeniden İstanbul'da düzenlenecek.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-29 10:12:05

ABD konum olarak Türkiye'yi seçti! LeBailly: Karar tesadüf değil

ABD liderliğindeki ticaret misyonu ve iş geliştirme forumu olan "Trade Winds", İstanbul'da yeniden düzenlenecek. AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, etkinlik 13-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek ve şirketlerin dünya çapındaki belirli pazarlarda veya bölgelerde büyüme ve görünürlük elde etmelerine yardımcı olmayı hedefliyor. Toplamda 300'ü aşkın katılımcı, deneyimli sektör profesyonellerine ve devlet kurumlarından uzmanlara erişim imkanı yakalayacak. Ayrıca, ABD'nin "ticari diplomatları" ile birebir görüşme, en iyi endüstri potansiyellerini keşfetme, ABD'li ve küresel şirketlerle yeni bağlantılar kurma gibi imkanlar sunulacak.

ABD Ticaret Bakanlığının Türkiye ve İstanbul'u etkinliğin düzenleneceği konum olarak seçmesi, yatırımcılara ve iş dünyasına önemli, güçlü ve teşvik edici bir mesaj olarak yorumlanıyor. Trade Winds'e katılacak ABD'li firmaların çoğunlukla enerji, havacılık ve savunma, güvenlik, elektronik, sağlık ve uydu teknolojileri sektörlerinden olması bekleniyor.

Etkinliğe ilişkin bilgilendirme toplantısında, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde yapılan değerlendirmede Kıdemli Avrasya Bölgesi Ticari Müsteşarı Heather Byrnes ve Ekonomi Müsteşarı Etienne LeBailly katılımcılara bilgi verdi. Byrnes, Trade Winds'in ABD Ticaret Bakanlığının en büyük küresel yıllık etkinliği olduğunu ve her yıl farklı ülkelerde yapıldığını belirtti. İlk etkinliğin 2008'de İstanbul'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Byrnes, bu yıl İstanbul'un tekrar etkinliğe ev sahipliği yapacağını söyledi.

Byrnes, "Toplamda 120-150 ABD'li şirketin katılacağı etkinlik, ABD Ticaret Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da katılımıyla gerçekleşecek. Ayrıca bölgedeki 30 farklı pazardan ticari ilişkiler alanında çalışan ziyaretçiler de ağırlanacak. Bu yıl öne çıkan pazar Türkiye olacak. Daha sonra Avrupa ve Kazakistan'da yan etkinlikler gerçekleştirilecek. Etkinlik, iki taraflı fayda sağlıyor, Türk şirketlerinin ABD pazarına girmesine de yardımcı oluyor." dedi.

Byrnes, ayrıca Türkiye'de çok sayıda "Fortune 500" şirketinin bulunduğunu ve ABD-Türkiye ticari ilişkilerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Türkiye'nin jeopolitik olarak önemli bir konumda olduğunu da belirten Byrnes, bunun önemli bir potansiyel olduğunu ifade etti.

Ekonomi Müsteşarı LeBailly ise Türkiye'nin coğrafi konumu itibarıyla son derece önemli bir ülke olduğunu dile getirdi. Etkinliğin Türkiye'nin bu stratejik konumunu dikkate aldığını belirten LeBailly, "ABD'li ve Türk firmalar arasında ortak noktalar bulunmakta ve Türkiye'nin coğrafi konumu Avrupa ve Asya ile eş zamanlı çalışmayı mümkün kılmaktadır. Üretim sanayisindeki yüksek kalite de göz önüne alındığında, Türkiye ABD'li firmalar için oldukça çekici bir pazar haline gelmektedir. Trade Winds'e ev sahipliği yapmak büyük rekabet gerektiren bir süreçtir ve bu seçimin tesadüf olmadığını düşünüyorum. Türkiye, ABD'li firmalar için ideal bir pazar konumundadır." şeklinde konuştu.

Haber Ara