Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD'den Hafize Gaye Erkan ve Fatih Karahan yorumu

Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğinin ardından ABD merkezli finans kuruluşu J.P. Morgan'dan bir değerlendirme geldi.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-03 22:12:35

ABD'den Hafize Gaye Erkan ve Fatih Karahan yorumu

Hafize Gaye Erkan, şahsına yönelik itibar suikastı kampanyası düzenlendiğini vurgulayarak görevinden affını istediğini açıklamıştı. Erkan'ın yerine atanan yeni başkan Fatih Karahan'ın atandığına dikkat çeken ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan, Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğinin ardından değerlendirme notu yayımladı.

Notta, "Para Politikası Kurulu'nun şimdi daha şahin olmasının muhtemel olduğunu düşünerek TCMB'deki başkan değişimini dezenflasyon ve TL için olumlu buluyoruz" ifadesine yer verildi.

FAİZ TAHMİNİ

Bankanın ekonomistlerinden Fatih Akçelik imzalı notta "Para politikasının önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne karşı daha duyarlı olması muhtemel olduğundan faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

JPMorgan yayınladığı değerlendirme notunda, "TCMB'nin faiz artırımına gitmesini, faiz indirimine gitmesinden daha olası görüyoruz. Ancak, henüz faiz artırımının gerçekleşeceğine inanmıyoruz ve yukarı yönlü riskleri göz önünde bulundurarak en yüksek politika faizini yüzde 45'te tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

ENFLASYONLA MÜCADELE

"Bir diğer olumlu gelişme ise Başkan Fatih Karahan'ın enflasyonla mücadele için para ve maliye politikaları arasında daha fazla koordinasyon sağlayabilecek olması" değerlendirmesini yapan JPMorgan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yeni Başkan Fatih Karahan'ın kendi desteğiyle atandığını belirttiğine de dikkat çekti.

JPMorgan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da yeni MB Başkanı Fatih Karahan'ı desteklediğini, Maliye ve para politikaları arasındaki koordinasyonun, vergi artışlarının yanı sıra ücret artışlarını ve yönetilen enerji fiyat artışlarını sınırlandırarak 2024'te dezenflasyon görmek için çok önemli olduğuna inandıklarını vurguladı.

Haber Ara