Dolar

32,2453

Euro

34,8222

Altın

2.419,38

Bist

10.268,58

146 yıllık dostluğa işaret etti... Avrupa ülkesinden Türkiye'ye Bayraktar TB2 teklifi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Romanya ziyareti öncesinde Türkiye'nin teknoloji harikası Bayraktar TB2 SİHA hakkında dikkat çeken bir açıklama geldi. Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Türkiye ile Romanya arasındaki 146 yıllık tarihi geçmişi vurgulayarak, '2023'te Romanya, 18 tane silahlı insansız hava aracımızı, Bayraktar TB2'yi satın aldı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-31 09:28:25

146 yıllık dostluğa işaret etti... Avrupa ülkesinden Türkiye'ye Bayraktar TB2 teklifi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Romanya ziyareti öncesinde Türkiye'nin teknoloji harikası Bayraktar TB2 SİHA hakkında dikkat çeken bir açıklama geldi. Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Türkiye ile Romanya arasındaki 146 yıllık tarihi geçmişi vurgulayarak, "2023'te Romanya, 18 tane silahlı insansız hava aracımızı, Bayraktar TB2'yi satın aldı. Romanya'nın, bu ürünleri ortak üretim talebi de var." dedi.

Altan, Romanya'nın başkenti Bükreş'te, Yunus Emre Enstitüsü koordinesinde düzenlenen "Türkiye-Romanya Medya Buluşması"nın ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yarın gerçekleştireceği Romanya ziyareti öncesinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin ve Romanya'nın tarihsel ilişkilerine vurgu yapan Büyükelçi Altan, iki ülkenin "dost ve müttefik" olduğunu belirtti. Altan, Türkiye'nin Romanya'nın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke olduğunu hatırlatarak, "146 yıllık bir ilişki serüveninde tamamen dostluğa dayanan bir ilişkimiz var." ifadesini kullandı.

Altan, Türkiye'nin Romanya'nın NATO üyeliği sürecinde destek verdiğini belirterek, "NATO'ya üyelik sürecinde cumhurbaşkanlarımız arasında çok yoğun bir ziyaret ve temas trafiği yaşanmış. Bugüne geldiğimizde gerçekten Romanya, Balkanlar'da Türkiye'nin en büyük ortaklarından bir tanesi." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Romanya ile Karadeniz'den komşuluk ilişkilerinin, ticari ve askeri ilişkilerin üst düzeyde olduğunu vurgulayan Altan, NATO hava polisliği çerçevesinde Türkiye'nin Romanya hava sahasını koruduğunu ve ortak operasyonlara katıldığını belirtti.

Altan, Bakan Fidan'ın ziyaretine değinerek, Romanya'nın Türk savunma sanayisi ürünlerine ilgisi olduğunu söyledi. "2023'te Romanya, 18 tane silahlı insansız hava aracımızı, Bayraktar TB2'yi satın aldı. Bunların teslimatları tabii bu sene, önümüzdeki senelerde sürecek. Onun haricinde de bu alanda devam eden birtakım ihaleler var. Romanya'nın, bu ürünleri ortak üretim talebi de var." açıklamasında bulundu.

Altan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin her geçen gün arttığını ve 2023'te 11 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşıldığını belirterek, "İki ülke ticaret hacminde ilk hedefimiz, 2025 itibarıyla 15 milyar dolar, bir sonraki hedefimiz de 20 milyar dolar." dedi.

Haber Ara