Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

YKS Nedir? TYT-AYT Açılımı Ne?

YKS Nedir? YKS Sınavına kimler başvurabilir? TYT, AYT ne demek? Haziran ayında 2022 Yükseköğretim Geçiş Sınavı yapılmıştı. Şimdilerde YKS tercih konusu gündemde yer alması ile beraber arama motorunda merak edilen konulardan birisi de YKS’nin ne olduğu? sorusu. Liseden üniversiteye geçiş de önemli bir yer tutan YKS hakkında merak edilen tüm detaylara haberimizde yer verdik. İşte merak edilen detaylar.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-08-10 22:53:26

YKS Nedir? TYT-AYT Açılımı Ne?

İşte merak edilen YKS Nedir? sorusunun cevabı haberimizde...

YKS Nedir?

YKS'nin anlamı nedir? YKS kısaltması ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Türkiye'de 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile birlikte uygulanmaya başlayan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınav sistemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni sistem ile birlikte Yükseköğretim Kurumları Sınavı 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır.

  1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)
  2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT)
  3. Oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT) olarak geçmektedir.
  • 2 yıllık ön lisans bölümleri TYT
  • 4 yıllık lisans bölümleri ise AYT
  • 4 yıllık dil bölümleri de YDT sınavı ile alım yapmaktadır.

YKS Sınavına Kimler Girebilir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) kimler başvurabilir? Ortaöğretim kurumlarının lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar YKS sınavına başvurabilir.

Yükseköğretim Geçiş Sınavı TYT ve AYT Açılımı Nedir?

18-19 Haziran 2022 tarihlerinde yapılan YKS sınavının ardından üniversiteye yeni hazırlanan adaylar tarafından TYT ve AYT'nin ne olduğu araştırılmakta.

TYT, Temel Yeterlilik Testi anlamına gelir. Bu sınav daha çok 9. ve 10. sınıflarda aldıkları derslerin konularını kapsar. TYT Temel Yeterlilik Sınavına başvuran adaylar, ön lisans bölümlerinden 2 yıllık üniversitelere yatay geçiş yapabilirler. Alan Yeterlik Sınavı olan AYT, öğrencilerin okumak istedikleri bölüme uygunluk derecesini ölçer. AYT sınavına giren adaylar 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Haber Ara