Dolar

32,2700

Euro

34,7221

Altın

2.401,09

Bist

10.281,27

MEB'den özel okulların ücretsiz kontenjanları için karar

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), şehit, gazi yakını ve koruma altına alınan çocukların kanuni hakları gereği özel okullara ücretsiz erişimini kolaylaştırmak amacıyla, gelecek eğitim öğretim yılı itibarıyla merkezi yerleştirme yapılacak.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-11 11:25:47

MEB'den özel okulların ücretsiz kontenjanları için karar

Binlerce ücretsiz kontenjan için takvim ilan edilecek ve başvurular yaz döneminde dijital sistem üzerinden alınacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Resmi Gazete'de 16 Şubat'ta yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile özel okul ve kurumlarla ilgili önemli düzenlemeleri hayata geçirdi.

Yönetmelik değişikliği ile özel okulların ücretsiz kontenjanlardan yararlanacak öğrencilerin merkezi yerleştirme işlemleri kolaylaştırıldı. Kanun'un 13. maddesine göre, özel okullardaki öğrencilerin yüzde 3'ü oranında ücretsiz okutulması gereken öğrenciler; şehit ve gazi çocukları ile korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar olarak belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu değişiklikle özel okullara devam etmek isteyen bu öğrencilerin kayıtlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Yerleştirme işlemleri tercihlere göre yapılacak, eşitlik durumunda puanı yüksek olan öğrencilere öncelik verilecek.

Yerleştirme süreci için Bakanlık dijital başvuruları alacak ve valilikler aracılığıyla değerlendirme yapacak. Aile geliri, okuyan kardeş, engellilik durumu, spor ve bilim alanındaki başarılar gibi kriterler dikkate alınarak öğrencilere puan verilecek. Eşitlik durumunda puanı yüksek olan öğrencilere öncelik tanınacak.

Yeni yerleştirme sürecinin, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren merkezi sistem üzerinden gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ülke genelindeki özel okulların binlerce ücretsiz kontenjanı için tercihler yaz döneminde alınacak, başvuran öğrencilerin durumları değerlendirilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

Haber Ara