Dolar

32,3777

Euro

34,7303

Altın

2.428,16

Bist

9.967,87

Zelenski: ABD'nin bize ihanet etmeyeceğinden eminim

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenski, yıl sonu basın toplantısında basın mensuplarının, Rusya'nın Ukrayna'da başladığı savaş başta olmak üzere küresel ve bölgesel gündemle ilgili soruları cevaplandırdı.

5 Ay Önce Güncellendi

2023-12-20 00:19:34

Zelenski: ABD'nin bize ihanet etmeyeceğinden eminim

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenski'nin basın toplantısından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Savaşın 2024'te bitip bitmeyeceği sorusunun cevabını kimse bilmiyor. Savaşın uzun yıllar süreceğini söyleyen Batılı ortaklarımız bile bilmiyor. Bunlar birer görüştür.

Ukrayna'nın gökyüzünü kontrol edememesi ve yeterli cephaneye sahip olmaması, 2023'te güneydeki operasyonu etkiledi.

ABD'nin bize ihanet etmeyeceğinden ve her şeyin eksiksiz yerine getirileceğinden eminim.

Savaş alanına gelince, Rusya bu yıl cephede herhangi bir sonuç elde edemedi. Geçtiğimiz yıl olan 2022'yi anlatmıyorum, 2023'ten bahsediyorum. Donetsk bölgesinin idari sınırlarına doğru ilerleyemediler ve bu hedefe ulaşamadılar. Bu nedenle, Ukrayna açısından yenilgi olarak bahsedilebilecek bir şey yok. Rusya herhangi bir zafer elde edemedi. Üç gün diyorlardı bugün (savaş) iki yıla yaklaştı... Savaşçılarımıza, vatandaşlarımıza şan olsun. Bunun için onlara bir kez daha minnettarım..."

"ULUSLARARASI DESTEK AZALSA BİLE UKRAYNA ASLA KAYBETMEYECEK"

Basın toplantısında Zelenski'ye, uluslararası ortakların Ukrayna'ya olan desteğine ilişkin soru yöneltildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı bu konu hakkında şöyle konuştu:

"Zor durumdaydık ve neredeyse tamamen işgal edilmiştik, en azından devletimizin merkez bölgeleri... Altyapı tesisleri, devletimizin lojistiği, yollar, demiryolları, gıda dağıtımı, ekonomi, geçici olarak işgal edilen şehirlerin finansman olanakları... Tam bir abluka altındaydık. Ve sonra ortaya çıktık ve karşı koyduk. İnsanlarımız, Tanrı, ortaklarımız... Tüm bunlar yardımcı oldu. Şimdi ise farklı bir durumumuz var. Ve zorluklar olduğuna da katılıyorum; top mermileri, ATGM'ler, topçu sistemleri, bu sistemlerin onarımı, nakliye vb. gibi pek çok konuda desteğe ihtiyacımız var.

Herkes bunun kolay olmadığını anlıyor. Bahsettiğiniz risk her zaman var, hepimiz yaşayan insanlarız ve yaşıyoruz ama Ukrayna'da yaşayıp mücadele etmemiz ve çok güçlü bir şekilde inanmamız gerekiyor. Kelimelere değil sonuca yaklaşmaya inanmak. Bu, her gün adım atmak anlamına gelmektedir. Uluslararası ortakların desteği azalmaya devam etse bile Ukrayna savaşı kaybetmeyecek."

"UKRAYNA TÜM TOPRAKLARINI İŞGALDEN KURTARMALI"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenski, Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarının kurtarılması için stratejinin değişmediğini vurguladı. Basın toplantısında bu konuyla ilgili soruya yanıt veren Zelenski, 1991 yılında SSCB'den ayrılan Ukrayna'nın sınırlarına dönmenin önemine vurgu yaptı.

Ukrayna'nın özellikle 1991 sınırlarını yeniden tesis etme konusunda stratejisini değiştirmeyi düşünüp düşünmediği yönündeki soruya cevap veren Zelenski, "Anayasamıza göre strateji değiştirilemez. Bunlar (işgal edilen topraklar) bizim bölgelerimiz. Taktik konusunda ise 2023 yılında Ukrayna'nın güneyindeki eylemlerimizin sonucunu gözden geçirdikten sonra yeni bir takım yaklaşımlarla mücadeleye devam edeceğiz. Yıl sonuna kadar net bir tablo elde edeceğiz. Özür dileriz ancak sonraki planlarımız ve sonraki adımlarımız şimdilik bizde saklı olacak." değerlendirmesini yaptı.

"GELECEK YIL UKRAYNA'DA BİR MİLYON İHA ÜRETİLECEK"

Zelenski, yerli üretim silahların önemine vurgu yaptığı konuşmasında, "İnsansız hava aracı (İHA) üretiminin artırılması, özel birimlerin oluşturulması konusunda olumlu bir görüşe sahibim. Ayrıca, bu konuda özel bir altyapının da olması gerektiğine inanıyorum. Üretime gelince, gelecek yıl Ukrayna'da bir milyon İHA üretmeyi planlıyoruz. Bunun gerçekleşmesi için her şeyi yapacağız" dedi.

KırımHaberAjansı

Haber Ara