Dolar

32,3978

Euro

34,5657

Altın

2.381,07

Bist

10.045,74

Zarif’in istifası İran’ı salladı

İran Dışişleri Bakanı Zarif’in dün gece istifa etmesi İran’ı salladı. Ülkenin siyasi kuruluşlarını ve kamuoyunu şok eden istifadan sonra Cumhurbaşkanı Ruhani, istifa dilekçesini, kırılgan nükleer anlaşmaya zarar verebilecek bir hareket olduğu için imzalamadı. İstifanın, Esed’in dün gece İran’a yaptığı ziyaret sonrasında gelmesi anlamlı bulundu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-26 11:37:12

Zarif’in istifası İran’ı salladı

 

Dün gece geç saatlerde sürpriz bir şekilde İstifa eden Dışişleri Bakanı Zarif, İran'ı salladı. Cumhurbaşkanı Ruhani ise, Zarif'in istifasını kırılgan nükleer anlaşmaya zarar verebileceke bir hareket olduğu için kabul etmedi.

Zarif'in beklenmedik istifası bir anda gözleri Tahran'a çevirdi. Ülkenin siyasi kuruluşlarına ve kamuoyununa şok eden istifa kararı başta İran basını olmak üzere dünya basınında büyük yer aldı.

Zarif dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Tahran'ın yaptırımların azaltılması karşılığında nükleer programını durdurmayı kabul ettiği 2015 nükleer anlaşmasını korumaya yönelik küresel bir mücadelenin ortasında duracağını söyledi.

PARTİ VE HİZİP MÜCADELESİ
İSTİFA ETTİRDİ

İran'daki partiler ve hizipler arasında mücadele etmek dış politikayı formüle etmede “ölümcül bir zehir” diyen Zarif, Jomhuri Eslami gazetesinde bugün yayınlanan röportajında; müzakeredaki rolüne karşı çıkan sert unsurlardan baskı gördüğünü, bu yüzden istifa kararı aldığını söyledi.


Zarif röportajında, "İlk önce dış politikamızı parti ve hizipsel mücadele konusundan çıkarmak zorundayız. Dış politikanın ölümcül zehiri dış politikanın parti ve hizip mücadelesi konusu haline gelmesidir" yorumunda bulundu.

İran'daki pek çok kişi, Washington'un geçen yıl Mayıs'taki nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından ülkenin belirsizlik durumuna ek olarak istifa teklifiyle tutuklandı.

HİZMETE DEVAM EDEMEMEKTEN
DOLAYI ÖZÜR DİLEDİ

Zarif, dünkü günkü Instagram sayfasında ise, “İran'ın saygın ve cesur yetkililerinin ve saygın otoritelerinin son 67 aydır sahip olduğu cömertlikten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

"Hizmetime devam edememekten ve hizmetimdeki eksikliklerden dolayı özür dilerim."
Devlet tarafından işletilen İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı'na (IRNA) konuşan Zarif, meslektaşlarını dışişleri bakanlığındaki istifa etmemeye çağırdı.
İstifa teklifinin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yardımcısı tarafından teyit edildiğini belirtti. Ancak, Cumhurbaşkanlığı'ndan atılan bir tweette, Başkan Hassan Ruhani'nin istifayı kabul ettiğini "şiddetle reddetti".

ESED'İN İRAN ZİYARETİ
Mİ İSTİFA ETTİRDİ?

Zarif'in istifası; Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in, Dini lider Ayetullah Ali Hameneyni ile görüşmesi ve ardından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ayrı ayrı görüşmesinden sonra gelmesi, İran kamuoyununda çok şaşırtıcı bulundu.

Bu arada Ruhani'nin siyasi kampına yakın olduğuna inanılan Entekhab haber sitesi, "Bugünkü toplantıların fotoğraflarından sonra Cavid Zarif'in artık dünyada Dışişleri Bakanı olarak güvenilirliğine sahip olmayacağını" yazılı bir mesajda ‘Zarif ‘ olarak nitelendirdi.

150 MİLLETVEKİLİ İSTİFAYA KARŞI

Bu arada İran Meclisi'ndeki 150 milletvekili, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in istifasını kabul etmemesini istedi.

Meclisteki Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü ve reformist milletvekili Ali Necefi Hoşrudi, mecliste gazetecilere yaptığı açıklamada, milletvekillerinin ekseriyetinin Zarif'in görevde kalmasını istediğini belirterek, Cumhurbaşkanı Ruhani'ye bu yönde bir mektup iletildiğini ifade etti.

 Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Mustafa Kevakebiyan da Zarif'in görevde kalması için 150 milletvekilinden imza topladıklarını aktardı.

İran Meclisi'nde 290 milletvekili bulunuyor.

Haber Ara