Dolar

32,3920

Euro

34,6569

Altın

2.389,81

Bist

10.045,74

Yunanistan'ın NATO'daki şikayetleri Türkiye'yi etkiler mi?

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de attığı adımlar ve Libya ile yaptığı anlaşma sonrasında Yunanistan konuyu NATO'y taşımayı düşünüyor. Peki Atina'nın yapacağı herhangi bir şikayet Türkiye'yi etkiler mi?

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-03 10:57:12

Yunanistan'ın NATO'daki şikayetleri Türkiye'yi etkiler mi?

Türkiye ile Libya arasında imzalanan 'deniz yetki alanları' ile ilgili mutabakatla birlikte Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın Türkiye'yi 41 bin kilometrelik bir alana hapsetme girişimleri sonuçsuz kaldı.

Yeni Şafak'tan Hasan Hız'a konuşan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, Türkiye-Libya anlaşmasının Atina'da soğuk duş etkisi yarattığını belirterek şunları söyledi:

"NATO'NUN DEĞİL, NATI İÇERİSİNDEKİ ÜLKELERİN TÜRKİYE'Yİ KINAMASINI İSTİYOR"

"Yunanistan bu mutabakat karşı üç koldan çare bulmaya ve Türkiye'nin önünü kesmeye çalışıyor. Bunlardan ilki Libya ile kendileri de bir anlaşma yapmak istediklerine dair iddialar var. İkincisi Avrupa Birliği'nde Türkiye'yi şikayet ettiler ve yaptırım konusunu gündeme getirdiler. Teorik olarak bu yaptırımlar belirlendi ancak kurumlar ve kişiler belirlenmediği için bu yaptırımlar henüz uygulanmıyor. Üçüncü adım ise NATO. Yunanistan, NATO'dan yardım isteyeceğini açıkladı.

Yunanistan, NATO ittifak sistemi içerisinde Türkiye'yi kenara sıkıştırmaya çalışıyor. NATO, kuruluşu gereği zaten kendi üyelerine karşı bir şey yapamıyor. Bu sebeple Atina yönetimi, NATO'dan değil ama NATO'yu oluşturan üyelerin Türkiye'yi kınamasını bekliyor."

"YUNAN MEDYASI DEZENFORMASYON YAPIYOR"

"Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın sürekli yeni silah platformları, denizaltılar, savaş uçağı satın alacağı gibi iddialar yayıyorlar ancak bugüne kadar fiili olarak satın alınmış bir şey yok. Dolayısıyla baktığımız Yunan medyası gelişmeleri çarpıtmak için çok fazla dezenformasyon yayıyor."

"YUNANİSTAN, RUTİN GELİŞMELERİ 'BENİ KORUMAYA GELİYORLAR' DİYEREK KULLANABİLİR"

"Yunan basını, Fransız ve ABD uçak gemileri bizi desteklemek için bölgeye geliyor dedikodusunu yayabilirler. ABD'nin Basra Körfezi'nde sürekli bir uçak gemisi var. ABD'nin Atlantik kıyılarından çıkan yeni bir uçak gemisi, intikal kapsamında Atlantik'i geçiyor, Cebeliktarık'tan Akdeniz'e giriyor, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'ndan geçerek Basra Körfezi'nde görevi devralıyor. Bu rutin bir gelişme. Yunanistan'ın bunu kullanma durumu söz konusu olabilir. Aynı şekilde, Fransız Charles De Gaulle gemisi 1 yıl önce açıklanan program çerçevesinde Ocak ayının ikinci haftasında Doğu Akdeniz'e gelecek ve bu bölgede 1 ay süreyle kalacak. Bu gelişmelerin Doğu Akdeniz'le bir ilgisi yok. Bu program açıklandığında ne Doğu Akdeniz ne de Libya meselesi vardı."
.
(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1313055_2

Haber Ara