Dolar

32,2414

Euro

34,8061

Altın

2.419,74

Bist

10.268,58

Yunan profesörden korkunç iddia! 20 milyon insan ölebilir

Atina Üniversitesi Dinamik Tektonik ve Uygulamalı Jeoloji Profesörü Evthimios Lekkas, Yunan devlet radyosu ERT 1. programında İstanbul için endişe verici bir açıklama yaptı.

5 Ay Önce Güncellendi

2024-01-04 15:54:38

Yunan profesörden korkunç iddia! 20 milyon insan ölebilir

Lekkas, İstanbul'da 7.7 şiddetinde bir depremin yakın zamanda olması gerektiğini ve bu durumun tehlike sinyalleri taşıdığını dile getirdi. Profesör, değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul için gerçekten büyük bir felaket bekliyoruz. Bu konuda ülkedeki tüm bilim insanlarının ortak görüşü budur.

Bunun olması artık an meselesi. Gecikme ne kadar uzarsa, depremin şiddeti de o kadar büyük olur, enerji birikir. Ayrıca İstanbul'un büyük bir kırılganlığı var.

Kent 20 milyon nüfusa sahip ve binaların üçte biri oldukça eski. Üçte biri ise Antakya ve Adana'daki gibi yeni yapılar.

Bu durumda, 8'i geçmeyecek bir deprem olabilir. Fay hattının tamamı kırılırsa 7,7 veya 7,8 civarında bir şiddete sahip olabiliriz. 20 milyon insan dar bir alanda toplandığında, kayıplar kaçınılmaz olabilir.

Elbette depremin senaryosu, olup olmayacağı, ne zaman ve nasıl olacağı konusunda belirsizdir.

Umarım fay küçük çaplı depremlerle aralıklarla kırılır ve herhangi büyük bir etki yaratmaz, örneğin Antakya'da olduğu gibi."

Birlik Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu açıklamalar, İstanbul'da olası bir depremin ciddiyetini ve etkilerini vurgulayarak, önleyici tedbirlerin önemini bir kez daha gündeme getiriyor.

Haber Ara