Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Yemen'deki İran destekli Husiler Aden Körfezi'nde ABD'ye ait bir gemiyi hedef aldı

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Yemen'in güneyindeki Aden Körfezi'nde gerçekleşen saldırıya dair yaptığı açıklamada, ABD donanmasına ait 'Lewis B Puller' gemisini 'uygun bir deniz füzesi' ile hedef aldıklarını belirtti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-29 12:33:10

Yemen'deki İran destekli Husiler Aden Körfezi'nde ABD'ye ait bir gemiyi hedef aldı

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Yemen'in güneyindeki Aden Körfezi'nde gerçekleşen saldırıya dair yaptığı açıklamada, ABD donanmasına ait "Lewis B Puller" gemisini "uygun bir deniz füzesi" ile hedef aldıklarını belirtti. Saldırının, Filistin'e destek ve ABD ile İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına karşı bir tepki olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.

Seri, açıklamasında, "Geminin görevleri arasında ülkemize yönelik saldırıya katılan ABD kuvvetlerine lojistik destek sağlamak da yer alıyor." ifadelerini kullanarak, Gazze'deki saldırıların duruncaya kadar ve ablukanın kaldırılana kadar İsrail'e ait olan ya da İsrail limanlarına giden gemilere engel olmaya devam edeceklerini kaydetti.

İran'ın desteklediği Husiler, Gazze'deki İsrail saldırılarına karşı tepki göstermek amacıyla 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduklarını iddia ettikleri ticari gemilere el koymaya ve saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

Bu olaylar sonrasında ABD, Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. Kızıldeniz'de yaşanan olaylar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından da ele alınarak Husi güçlerinin saldırılarının sonlandırılması talep edildi. Küresel deniz ticareti güvenliği endişesiyle birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Haber Ara