Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Yargıçlardan Sisi’ye öfke: Anayasa’nın değiştirilmesi bağımsız yargıyı tahrip ediyor

Mısır’da yargıçlar, kamuoyuna yayınladıkları mektupta, darbeci Sisi’nin uygulamalarına sert tepki göstererek, “Anayasa’nın değiştirilmesi, yargı bağımsızlığını tahrip ediyor” denildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-30 15:45:13

Yargıçlardan Sisi’ye öfke: Anayasa’nın değiştirilmesi bağımsız yargıyı tahrip ediyor

 mektupson

mektup66

Mısır'da darbeci Cumhurbaşkanı Sisi'ye giderek öfke tırmanıyor. Hukuk dışı idam kararlarını hayata geçirdiği için tepkilerin odağındaki darbeci Sisi'nin, iktidarını daha güçlü kılacak Anayasa değişikliğine, yargıçlar da tepki gösterdi.

Mısır Parlamentosu tarafından görüşülen Anayasa değişikliklerine karşı çıkan Danıştay Hakemleri Kulübü'ne üye yargıçlar; kamuoyuna yayınladıkları muhtıra mektubunda, yargı bağımsızlığına yönelik korku ve endişelerini dile getirerek; Mısır Meclis Başkanı Ali Abdel Al'yi, temyiz kararlarını ortadan kaldırmakla suçladılar.

‘YARGININ KARARLARI
BİZİ RAHATSIZ EDİYOR'

Yargıçlar, yayınladıkları mektubun tam metninin önümüzdeki pazartesi günü
Danıştay Hakemleri Kulübü'nün çıkardığı haftalık derginin sayısında yayınlanacağını söyledi.
Mektupun içeriğinden birkaç cümle şöyle:
“Anayasa değişiklik tekliflerinin gölgesi altında, yönetimin, bağımsız yargının ‘vatandaşa özgürlüğünü, parasını, ülkedeki güvenliği güvence altına aldığını beyan etmesi' bizi rahatsız ediyor. Öncelik Anayasa kurumlarının performanslarının hedeflerine ulaşmadaki rollerinin yerine getirilmesini sağlamak; aksi takdirde meşru bir amaç olmadan yapılan değişikliklerin bir anlamı yoktur.”
Danıştay yargıçlarının yayınladığı mektubu okuyan Mısır Başbakanı ise, “Yargı bağımsızlığına yönelik önerilen kötü niyetli değişikliklerin ciddiyetini hissettiklerini, çünkü bunu düzelteceklerini” vurguladı.

‘ASKERİ KONSEY ZAMANINDA
YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN
DEĞİŞTİRİLEBİLECEĞİNE İNANMIYORUM'

İsmini açıklamayan bir eski yargıç ise, “Askeri Konsey zamanında yapılan değişiklerden hiçbirin değiştirileceğini inanmadığını” belirterek, yargıçları sakinleştirmek için finansal teşviklerin sağlanmasını önerdi ve şunları söyledi:
“İki gün önce yapılan değişiklikler, hakimleri etkilemeyecek. Kelimelerle flört edilmesinin pratikte hiçbir anlamı, faydası da yok.”
Devlet Konseyi Hakimler Kulübü'nün yayınladığı muhtıra mektubunun, diğer yargı organları olmadan yayınlamasını tepki gösteren yargıç, ‘Devlet Konseyi Hakimler Kulübü'nünün üyelerini derin bir uykuda olmakla' suçladı.

Haber Ara