Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Washington Post: Sisi, Selman’dan sonra Trump’ın kucakladığı bir başka diktatördür

Washington Post gazetesi, Trump’ın ABD Kongresi’nde, Mısır Devlet Başkanı Sisi’yi, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’dan sonra kucakladığı Ortadoğu’daki başka bir diktatör olarak niteledi. Gazete; Rus lideri Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un diktatör olsalar bile, Trump’ın güçlü adamları sevdiğini söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-14 13:23:28

Washington Post:  Sisi, Selman’dan  sonra Trump’ın kucakladığı bir başka diktatördür

buyuk_9

Washington Post gazetesi, ABD Kongresi'nde Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es Sisi'yi, Trump'ın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'dan sonra kucakladığı Ortadoğu'daki başka bir diktatör olarak niteledi.

Gazete yazısında, Mısır cumhurbaşkanı Sisi'nin, Mısır'ın siyasi sistemi üzerindeki askeri tutumunu güçlendirmeye devam ettiği ve muhaliflerine yönelik suistimallerini sürdürdüğü, iktidarını pekiştirecek anayasa değişikliği hazırlattığı ve Amerikan vatandaşları da dahil olmak üzere cezaevlerinin binlerce siyasi mahkûmla dolu olduğunu söyledi.
Sisi'nin, ABD'den 1.3 milyar dolar askeri yardım aldığını dikkati çeken gazete; Mısır'ın, Rusya'dan 2 milyar dolara 20 savaş uçağı almayı kabul etse de, bu Mısır aleyhine yaptırımlara yol açabileceği anlamına geldiğini söyledi.

‘TRUMP DİKTATÖR OLSA BİLE
GÜÇLÜ ADAMLARI SEVİYOR'

ABD Başkanı Trump'ın, geçen salı günü Washington'da kabul ettiği Sisi'ye, “2034 yılana/80 yaşına kadar Cumhurbaşkanı olarak kalacağı Anayasa değişikliklerinin nedenlerini sorduğunu belirten gazete; Trump'ın, Rus lideri Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un diktatör olsalar bile, güçlü adamları sevdiğini söyledi.
Trump'ın, Sisi'ye verdiği desteğinin Ortadoğu'daki ABD projesinin bir parçası olduğuna ve Sünni Arap hükümetlerinin İran'ın etkisine karşı bir cephesi oluşturmayı amaçladığına inandığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı'nın bir toplantısında, ABD Senatosu'nun bazı üyeleri, Sisi'nin bir dizi Amerikan vatandaşının hapsedilmesi dahil olmak üzere bölgedeki genel Amerikan çıkarlarına aykırı olduğunu ve Sisi'nin istikrarın garantisi olarak görülmesinin yanlış olduğunu söyledi.

POMPEO, SİSİ'Yİ SAHİP ÇIKTI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Sisi'nin Sina Yarımadası'nda terörist gruplarla karşı karşıya geldiğini ve Mısır'da dini özgürlükleri savunduğunu söyledi. Ancak iki Mısırlı uzman olan Stephen McKinburne ve Amy Hawthorne ise, Sisi'nin Müslümanların çoğunlukta olan ülkesinde Hıristiyan azınlığa verdiği desteği dile getirdi. İki uzaman da Mısır'daki kiliselerin inşası ve Hıristiyanların istihdamı konusunda hâlâ kısıtlamalar olduğunu dikkat çekti.
Sisi'nin, ABD'nin çıkarlarını tehdit ettiği diğer bir konu da Putin: Bazı senatörler, Sisi'nin ABD'den silah alımlarına yönelik büyük yardımlara rağmen Mısır'ı, Rus bağımlılığına götürdüğü konusunda uyardı. The Washington Post'a göre, böyle durumlarda yaptırım uygulayan Kongre mevzuatına bir meydan okuma olarak tanımlanabilir.

Suudi Arabistan'da olduğu gibi Trump'ın diktatör Sisi'ye desteğini sayesinde; tutuklu ABD pasaportu taşıyanların serbest kalmasını ve Rusya ile olan anlaşmaların iptal edilmesini umuyor. Ancak ABD'nin bu endişelerine çözüm gelmezse kongre Sisi'ye karşı devreye girmelidir.

Haber Ara