alkhaleejonline.net'de Mohamed Sadiq Amin imzasıyla çıkan ‘Washington neden Ankara'nın Rus S-400 füzesi almasına
karşı çıkıyor?'başlıklı makalesinde, ABD'nin Türkiye'ye karşı uyguladığı ‘çirkin politikayı' sorguluyor. Yazar makalesinde, ABD'nin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sisteminin satın alınması halinde Türkiye'yi çeşitli yaptırımlarla tehdit ettiği belirterek, Ankara'nın bu tehditlere ise boyun eğmediği dikkat çekti. İlgi çekici makalenin çevirisi şöyle:
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Paladino, Rus S-400 füze savunma sisteminin satın alınması halinde Türkiye'yi çeşitli yaptırımlarla tehdit etti.ABD Başkanı Donald Trump ise 4 Mart'ta yaptığı açıklamada, Türk ve Hintli ihracatçıların tercihli ticaret ayrıcalıklarının reddedileceğini ve Kongre'ye ve Türk ve Hint hükümetlerine değişiklikleri bildiren mektuplar göndereceğini açıkladı. Beyaz Saray, Hindistan ve Türkiye'nin ABD tercihli statüsünden çıkmasının 60 gün sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.
Gözlemciler, yaptırımların Washington'un Türkiye'de gözaltına alınan ve geçen Ekim'de serbest bırakılan Amerikan papaz Andrew Brunson'un senaryosuna geri dönüşünü temsil ettiğine inanıyor ve Trump daha sonra Twitter'da ekonomik baskı politikasını uyguladı.
Trump, Türkiye'yi Rus füze sistemini satın alma konusunda caydırmak için aynı senaryoyu deniyor.
Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, 8 Mart 2019 Cuma günü yaptığı açıklamada, Ankara'nın ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye sistemi satın almaya devam ettikleri takdirde Türkiye'ye çeşitli yaptırımlar getirme tehdidini önemsememesi nedeniyle Ekim ayından itibaren "S-400" Rus sistemini kullanmaya başlayacağını açıkladı.
ABD Savunma Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada ise, Türkiye'nin S-400 füze sistemini Rusya'dan satın alması halinde F-35 savaş uçağını almayacağını açıkladı.
AMERİKAN İTİRAZI VE TÜRK ISARI
Ankara ve Washington arasındaki ilişkiler, Ankara'nın Rahip Branson'u serbest bırakmasından sonra kayda değer bir istikrara kavuşan iki ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sisteminin alacak olması iki ülke arasını açıkça geriyor.
Ancak Ankara, Washington'un Kürt militanlarının tehditlerinin doğasını anlayacağını umuyordu.
Beyaz Saray, Ankara'nın ciddi tehdit olarak gördüğü PKK uzantısı, ABD Destekli “Kürt Halklarını Koruma Birimlerini” (YPG), tehlike olarak görmediğini açıkladı. Ve Suriye'nin kuzeyindeki hiçbir değişiklikten hiç söz etmedi.
Kürt kuvvetleri, ABD'nin Suriye'den çekilmesi durumunda, ‘Türkiye ekonomisini yok etmekle' tehdit etti
Öte yandan, Ankara, 2016 yazındaki başarısız darbe girişiminin kışkırtıcısı olduğunu düşünerek ABD topraklarında yaşayan Türk vaiz Fethullah Gülen'i (FETÖ lideri) iade etmeye çağırıyor.
Bugün, Rusya S-400 füze anlaşması, Ankara ve Washington arasındaki çekişmeli sorunların başında geliyor.Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın füze savunma sisteminin NATO teknolojisine zarar verebileceğinin yanı sıra Moskova'nın Ortadoğu'ya sızma konusundaki çekincelerine de inanıyor.
ABD FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNİ
TÜRKİYE'YE SATMAYI REDDETTİ
Buna karşılık Türkiye, NATO'nun müttefiki Washington'ın akıllı füze savunma sistemini satmayı reddettiği ve hatta 2014'te NATO'nun bataryalarını Türkiye'den çektiği için savunma gerekliliklerini yerine getirmek için Rusya'ya başvurmaya zorlandı.
ABD'nin militanlığı Ankara'ya, “Ulusal Çıkar” dergisi tarafından kabul edilen füze savunmasını satın almak için anlaşmaya vardığı Moskova'ya gitmesine neden oldu.
ABD'nin ikircikli tavrından dolayı Türkiye, silah ihtiyacını Rusya'dan tedarik etmeye karar verince tekrar ABD devreye girdi.
ABD, Türkiye'yi Rusya'nın anlaşmasından uzak durmaya ikna etmek amacıyla ABD Dışişleri Bakanlığı akıllı sistemi satmayı teklif etti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 Mart'ta yaptığı açıklamada, “Amerika'dan iki yol sonra Patriot satma cevabı aldık. Amerikalılar sistemi satma konusunda istekliler” dedi.
Bakan, Rus füzelerinin alımına gelince, 26. kanaldaki bir programa katıldığı sırada yaptığı konuşmada, “Akıllı füze sistemi Batılı müttefiklerimizden almamızı engelleyen engellerin ardından, daha fazla beklememiz gerekmedi; etrafımız tehditlerle çevrili. Hava sahamızı korumamız gerekiyor” dedi
Rusya'nın füze sistemini 2019 sonbaharında Ankara'ya teslim edeceğini açıklayan Bakan Çavuşoğlu, “Anlaşmadan geri çekilmemiz söz konusu değil” dedi.
Aynı bağlamda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü yaptığı açıklamada ise, ülkesinin bu sistemi Rusya'dan satın alma anlaşmasından vazgeçmeyeceğini, “iki ülkenin ortak sistemin üretimine başlayacağını” ekledi.
AMERİKAN'IN İTİRAZ NEDENLERİ
S-400 füze sistemi dünyadaki en gelişmiş sistemlerden biridir ve uçaklar, orta menzilli balistik füzeler ve kanatlı füzeler dahil olmak üzere saniyede 5 kilometre hızla hareket eden hedefleri imha edebilir.
Roketler Patriot füzelerinin iki katı kadar hızlıdır ve beş kat daha hızlı üç kat hedef aralığına sahiptir ve 13 kat daha fazla roket hedefleyebilirler.
Askeri uzman As'ad İsmail Shehab'a göre, bu ileri teknoloji avantajları Washington'un bu sistemin Türkiye'ye gelmesi konusundaki çekincelerini geride bırakıyor.
Şihab, Körfez Online'a şunları söyledi: "Bu silah, dünyadaki askeri dengeler haritasını yeniden çiziyor; bu potansiyel tarafından Moskova, NATO'nun toprakları üzerindeki saldırı kuvvetini etkisiz hale getirdi; Japonya'nın Karadeniz'inden Karadeniz'e kadar tüm Rus hava sahasını kaplayan sistemin pillerini açtı. Barents Denizi'nden Rusya ve Sibirya'nın merkezine ve bazı yerlerde kanopi kapakları sınırın ötesinde yüzlerce kilometreye ulaştı. "
Irak Personel Koleji'nde eski bir öğretmen olan askeri uzman, "Rusya, Sovyetler Birliği zamanında prestijini yeniden sağlamak amacıyla bölgedeki çıkar çatışmalarıyla akıllıca mücadele ediyor" dedi. Moskova'nın füze satışıyla ilgilenmekte esnek olduğunu, ancak Türkiye teknoloji transferini öngördüğünü, bununla birlikte gelecekte Amerika'nın Türk'lere Patriot'un satışını ertelediğini belirterek şunları söyledi:
“Beş yıl süren müzakerelerin ardından, Türkiye, Avrupa Birliği'ne katılmayı başaramadı ve bugün kendisini, her yıl, eski kıtada sağcı milliyetçi hareketin yükselişinin ışığında Avrupa klübüne girmesini önleyen nefret dolu bir konuşmanın tırmanmasıyla karşı karşıya buluyor.
Washington, Türk tarafının üstünlüğü ile uğraşıyor ve müttefiklerinin bilgi ve askeri uzmanlıklarının aktarılmasını ve ABD'nin Güney Türkiye'nin yumuşak tarafındaki bir Kürt devletinin kurulmasına destek verdiğini ve devletin yeni Ortadoğu'nun vizyonu içinde Türk devletinin parçalanmasını tehdit ettiğini vurguladığını söyledi.
Bu nedenle, askeri uzman, Türk-Rus işbirliğinin seviyesindeki yükselişin Ankara'yı gelecekteki ihtilaflarda uyumsuzluk biçimine girmeye nitelendirdiğini ve bunun Batı'yı korkuttuğunu söylüyor.
Amerika, Türkiye'nin gelişmiş Rus savunma sistemi edinimini edinmesinin, bu alan için kendisine yakın olan diğer ülkelere kapı açmak anlamına geldiğini, bu da dünyadaki gücünü ve etkisini sürdürmeye devam etmenin imkansız olduğu anlamına geliyor; Diğer müttefikler için bir ders yapmak için bir fiyat ve sistemin Türkiye'ye teslim tarihi olarak bu dosyada ciddi bir artış olmasını bekliyorum. ”