Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Washington'a kafa tutan Texas'ın ekonomik gücü

ABD'nin güney sınırındaki göçmen sıkıntısı nedeniyle Joe Biden yönetimi ile arasındaki anlaşmazlığı büyüyen Texas eyaleti, hükümete karşı ekonomisine güveniyor. Texas'ın iş gücünde düzensiz göçmenlerin oynadığı rol dikkati çekiyor.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-29 18:52:15

Washington'a kafa tutan Texas'ın ekonomik gücü

Meksika'dan ayrılarak ABD'nin 28'inci eyaleti olarak ülkeye katılan Texas, tarım, hayvancılık ve petrol endüstrilerindeki faaliyetleriyle ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyor.

ABD Ticaret Bakanlığına bağlı "Ekonomik Analiz Bürosunun" internet sitesinde, ülkenin Gayrisafi Yurt içi Hasılası (GSYH) yaklaşık 27 trilyon dolar olarak kaydedildi.

Ülkenin gayri safi yurt içi hasılasına en büyük katkıyı yapan 2'nci eyalet olan Texas, yaklaşık 2,4 trilyon dolarlık ekonomiye sahip.
ABD'de en büyük gayrisafi hasılaya sahip ilk eyalet ise yaklaşık 3,5 trilyon dolarla California.

ABD Nüfus Sayım Bürosunun Temmuz 2023 verilerine göre, yaklaşık 30 milyon nüfusu sahip Texas, bu gayri safi hasılayla Rusya, Kanada, İtalya gibi ülkelerin ekonomileriyle yarışıyor.

"American Immigrant Council" adlı sivil toplum kuruluşunun Temmuz 2022'de yayımladığı bir çalışmada, 2019 itibarıyla ülkede California'dan sonra göçmenlerin en çok bulunduğu 2'nci eyaletin de Texas olduğu ifade ediliyor.

ABD'nin Meksika ile en uzun sınırının bulunduğu Texas'ta göçmen nüfusunun yaklaşık 4,9 milyon (nüfusun yaklaşık yüzde 17'si) olduğu kaydedilen çalışmada, kayıtlı göçmen nüfusunun eyaletteki iş gücünü "güçlendirdiği" belirtildi.

Texas'taki göçmenler, iş gücünün yaklaşık yüzde 21,9'unu oluşturuyor.

Öte yandan, Texas basınında düzensiz göçmenlerin, burada kayıtsız olarak düşük ücretlere çalıştırıldığına ilişkin haberleri yer alıyor. Bu göçmenlerin, üretim ve inşaat alanlarında çalıştığı kaydedildi.

ABD'NİN EN BÜYÜK HAM PETROL ÜRETİCİSİ

Pazar ve tüketici verileri üzerine çalışan Alman şirket Statista'nın internet sitesindeki verilere göre, Texas, ABD'de açık ara en büyük petrol üreticisi konumunda. 2022'de Texas eyaleti, 1,8 milyar varil ham petrol üretti.

Texas Petrol ve Gaz Derneğinin (TXOGA) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, TXOGA Başekonomisti Dean Foreman, eyaletin, Ekim-Kasım 2023 döneminde günde 5,7 milyon varil ham petrol üretimiyle rekor kırdığını belirtti.

Foreman, "Texas'ın enerji alanındaki rolü, verimlilik kazançları sayesinde mütevazı sondaj faaliyetleri aracılığıyla giderek daha önemli hale geldi." dedi.

Eyaletin petrol ve doğal gaz üretiminde, işlemesinde ve ihracatında "yeni rekorlar kırdığını" kaydeden Foreman, Texas'ın "ulusal ve küresel enerji"de öneminin arttığına dikkati çekti.

Texas eyaletindeki zengin petrol rezervi, 1910'un başında Spindletop petrol rafinerisinde bulundu. Burada, günde yaklaşık 100 bin varile tekabül eden miktarda petrol çıktı.

İlerleyen yıllarda, Texas'ın Corsicana, Ranger, Borger, Odessa, Kilgore gibi bölgelerinde de petrol bulunması, eyaletin petrol endüstrisinin önde gelenleri arasına girmesine yol açtı.

TEXAS'TA TARIM VE HAYVANCILIK

Texas ekonomisinde tarım ve hayvancılık da önemli rol oynuyor. ABD Tarım Dairesinin verilerine göre, ülkenin pamuk üretiminin yüzde 40'ını oluşturan Texas, en büyük pamuk üreticisi olarak kayıtlara geçiyor.

Texas Tarım Dairesinin yayımladığı verilere göre, eyalette gıda ve dokuma sektörlerinin ekonomik etkisi yaklaşık 100 milyar dolara denk geliyor.

Topraklarının yüzde 86'sı tarımsal üretimde kullanılan Texas'ta, tarımsal işletmelerin yüzde 98,5'i şahıslara ait.

Texas'ta çalışan her 7 kişiden 1'i, tarımla uğraşıyor. Öte yandan, besicilik alanında Texas'taki büyükbaş hayvanlar, ABD'dekilerin yüzde 13'ünü oluşturuyor.

Tarımsal faaliyetlerinde mısır, buğday, fıstık ve pirinç gibi ürünlerin en çok üretildiği eyaletlerden biri olan Texas, pamuk ve saman üretiminin yanı sıra koyun, keçi ve at gibi hayvanların besiciliğiyle de ülkede öne çıkıyor.

"AMERİKA'NIN EKONOMİK MOTORU"

Texas Valisi Greg Abbott, eyaletin ekonomik ve iş çevresini değerlendirdiği basın toplantısında, Texas'ın "Amerika'nın ekonomik motoru" olduğunu ifade etti.

Eyalete yatırım yapan iş verenlere ve çalışmak üzere gelen kişilere değinen Abbott, eyalette "düşük maliyetli işletmeler için stratejiler oluşturduklarını" kaydetti.

Abbott, Texas'ta "en iyi istihdamı" sağladıklarını öne sürdü.

Eyalet valiliğinin internet sitesine göre, ABD'nin vergi yükümlülüğü en az olan eyaletlerinden biri olan Texas'ta kurumlar gelir vergisi ve kişisel gelir vergisinin olmaması, girişimciler ve çalışanlar için önem teşkil ediyor.

Texas'ta kurumlar gelir vergisi ve kişisel gelir vergisinin olmaması nedeniyle eyaletten ve ülke dışından birçok girişimci, burada yatırım yapıyor.

Ayrıca Fortune 500 listesinden yaklaşık 55 firmanın eyalette şubesinin bulunmasının, istihdam açısından ekonomiyi olumlu etkilediği kaydediliyor.

Öte yandan, Texas'ta bazı makine ve ekipman üreten işletmelere satış vergisinden muafiyet tanınması gibi çeşitli fırsatlar da sunuluyor.

Haber Ara