Dolar

32,2795

Euro

34,7744

Altın

2.412,69

Bist

10.267,09

Wall Street Journal: Selman'ın attığı adımlar kendisini ve ülkesini yalnızlaştırıldı

ABD Wall Street Journal gazetesi, Suudi Veliaht Prensi Selman’ın çocukluğundan iktidara yükselişini ve babasına olan yakınlığına ilişkin bir yazıyı kaleme aldı. Gazete, Selman’ın rakiplerini saf dışı bırakma planı ve attığı yanlış adımların, ülke vizyonunu olumsuz etkilediği gibi, kendisini de yalnızlaştırdığını yazdı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-14 14:16:13

Wall Street Journal: Selman'ın attığı adımlar kendisini ve ülkesini yalnızlaştırıldı

 

buyuk_10

ABD Wall Street Journal , Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın çocukluğunun ve ergenliğinin bir bölümünü, hızlı yükselişini ve güç piramidinin en tepesine nasıl ulaştığını ortaya çıkardı.

Gazetenin Cumartesi baskısında Karen Elliott House'nin ‘Suudi Arabistan: Geçmişi ve Halkı' adlı yazısı yayınlandı. Kapsamlı bir rapor niteliğinde olan bu yazıda; Bin Selman ve gizemlerini, çalkantılı siyaset hayatını, bir çok büyük sürprizinin öyküsünü ve Kral Selman bin Abdülaziz'in diğer oğulları arasından Bin Selman'a daha yakın olmasının gizemini anlatıyor.

KRAL SELMAN'IN OĞLUNA YAKINLIĞI

Kral Selman bin Abdülaziz'in iki eşi var. İlk eşi Sultana'dan altı çocuğu, ikinci eşi Fahda'dan da altı çocuğu var. İlk eşinden olan iki çocuğu yakın zamanda kalp hastalığı nedeniyle öldü.
House'ye göre Kral Selman'ın oğlu Muhammed'e yakınlığının sebeplerinden biri; iki oğlunun ölümleri sırasında, diğer oğulları kendi yaşamları ve aileleriyle meşgulken Muhammed'in sürekli olarak babasının yanında durmasıydı.
Kral Selman o sırada bir bölgenin emiriydi. Çok fazla işi vardı. Eylemleri sebebiyle kraliyet ailesine sorun çıkartabilecek prensleri cezalandırma görevi verildi.
Muhammed bin Selman babasıyla olan yakınlığı sayesinde prenslerle, kabile şeyhleriyle ve sıkıntı çıkarabilecek durumlarla nasıl başa çıkabileceğini öğrendi.
Amerikalı yazarın araştırmasına göre Muhammed bin Selman sürekli babasının yanında olduğu için okuluna düzenli olarak gitmiyordu ve akranlarıyla aynı ortamda büyümediği için de onlara nasıl davranılacağını da bilmiyordu.

AMCASI ABDULLAH'LA TOPRAK
SATIŞI YÜZÜNDEN TARTIŞMA YAŞADI

Üst düzey bir kraliyet ailesinden alıntı yapan yazar, Muhammed bin Selman'daki kısıtlanma hissiyatının eksikliğinin normal bir öğrenci olmaması yüzünden olduğunu söylüyor.
Riyad'da bulunan Kral Suud Üniversitesinden mezun olduktan sonra eski kral olan amcası Abdullah'la toprak satışı yüzünden tartışma yaşadı.
2007 yılında ailesini desteklemek için ilk işini kurması gerektiğini yakınlarına söyledi, diyor kardeşi Khaled. Muhammed bin Selman tıpkı önceki prenslerinde yaptığı gibi ilk iş olarak özel bir şirket kurdu.
Daha sonra Kral Fadh'ın dul eşi tarafından işgal edilmiş sarayını almaya çalıştı ancak bu girişimler başarısız oldu ve Kral Abdullah'ın ölümünü beklemek zorunda kaldı.

MUHAMMED SELMAN'IN HIZLI YÜKSELİŞİ

Ülke yastayken Selman bin Abdülaziz hükümeti yeniden yapılandırmak için dört danışman seçti. İki danışmana ekonomiyi denetleme diğer ikisine de politikayı denetleme görevini vererek iç güvenliği sağladı.
Muhammed bin Selman'ı da savunma bakanı yaptı. Prens Muhammed 29 yaşında dünyanın en genç savunma bakanı oldu.
Kral Selman bin Abdülaziz, Muhammed bin Selman'ın hızlı yükselişini perdelemek ve Suudilerin tepkisini çekememek için yeğeni Muhammed bin Nayif'i veliaht prens ilan etti. Prens Muhammed'i de, Veliaht Prens'in yardımcısı olarak atadı. Bütün bu değişiklikler, Muhammed bin Nayif uzaklaştırıldığında tahtın varisliğine ikinci sırada yer almasının yolunu açtı.

SELMAN'IN MUHALEFLERİNE
YÖNELİK ADIMLARI
2030 VİZYONUNA DARBE VURUYOR

Ancak Muhammed bin Selman yönetimin başına geçince, herkesi şok eden ani kararlar aldı. 2017'de Katar'la ilişkilerin kesilmesi, prenslerin tutuklanması ve Lübnan başbakanı Saad Hariri'yi zorla istifa ettirmesi bunlardan bazılarıydı. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkcı'nın İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda adamları tarafından öldürülmesinin ardından yapılan eleştirilere rağmen yaptığı açıklamada pişmanlık duymadığını da belirtti.
Yazar, Trump ve babası Kral Selman'ın desteği devam ettiği sürece Muhammed bin Salman'ın geri adım atmayacağını düşünüyor.
Bin Salman'ın muhaliflere, aktivistlere, eylemcilere yönelik yaptığı tutuklamalar Selman'ın prestijini artıracak olan 2030 vizyonuna büyük darbe vuruyor ve gelecekte yalnızlaşmasına sebep oluyor.

Haber Ara