Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Vucic'e darbe girişimi! İstihbarat örgütleri kurtardı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, başkent Belgrad'daki hükümet binalarına saldırı planı konusunda önceden uyarıldığını açıkladı.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-25 09:30:23

Vucic'e darbe girişimi! İstihbarat örgütleri kurtardı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, "renkli devrim" girişimi olarak adlandırdığı göstericilerin Belgrad'daki hükümet binalarına girmeye çalışmalarının kendisine önceden bilgi verildiğini iddia etti.

Binlerce muhalif protestocu, Vucic'in Sırp İlerleme Partisi'nin (SNS) geçen hafta yapılan parlamento seçimlerinde AB yanlısı Şiddete Karşı Sırbistan (SPN) koalisyonuna karşı kazandığı zaferi protesto etmek için Belgrad Şehir Meclisi önünde toplandı.

01.02_1_1_AA-33268601

Protesto, bir grup göstericinin polis tarafından müdhalesi sırasında binanın kapılarını yıkmaya çalışmasıyla şiddete dönüştü.

Vucic halka sesleniş bir konuşmasında, "Yaşanan bir devrim yok" dedi.

Protestocular hakkında, "Hiçbir şey yolunda gitmeyecek" diyen Vucic “Şiddete karşı savaşacağına yemin edenler gerçek bir haydut olduklarını göstermişlerdir.” dedi.

Vucic, "renkli devrim" olarak nitelediği olayların kendisine istihbarat örgütleri tarafından önceden bildirildiğini belirtirken teşekkürlerini iletti.

SPN koalisyonu, Mayıs ayında yaşanan bir dizi toplu silahlı saldırının ardından hükümet karşıtı protestolardan ortaya çıktı. Protesto hareketi başlangıçta İçişleri Bakanı Bratislav Gasiç ve istihbarat şefi Aleksandar Vulin'in istifasını talep ederken, kısa süre sonra Vucic hükümetine de istifa çağrısında bulundu.

01.02_1_1_AA-33268611

Vucic, yabancı istihbarat servislerinden gelen raporlara dayanarak dünkü protestonun, Rusya ile olan samimi ilişkileri ve Sırbistan'ın Kosova iddiasından vazgeçmeyi reddetmesi nedeniyle görevden alınmasını isteyen Batılı güçler tarafından desteklendiğini iddia etti.

Dünkü konuşmasında bu iddiaları yineleyen Vucic, adı açıklanmayan "yabancı servislere" Sırbistan'da "haydutların tam olarak ne hazırladığını" bildirdikleri için teşekkür etti.

'Renkli devrim' terimi, Batılı bir hükümet (genellikle ABD) tarafından finanse edilen ve organize edilen bir protesto hareketini tanımlanıyor. ABD çıkarlarına karşı çıkan liderleri devirmeyi amaçlayan bu devrimler, genellikle Amerikan istihbarat teşkilatları tarafından destekleniyor ve ABD tarafından finanse edilen bir grup STK tarafından organize ediliyor. Bu terim Gürcistan'daki 2003 'Gül Devrimi'nin ardından yaygın olarak biliniyor.

Vucic, bu yılın başlarındaki ilk 'şiddet karşıtı' protestolarda "Sırbistan devrimlerinizden bıktı. Sırbistan, yabancı etkisi altındakilerin gelişinden ve Sırp olan her şeyin yok edilmesinden bıktı." demişti.

Haber Ara