Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Volkswagen'e Uygur çağrısı: Soykırım bölgesinden çekil

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Volkswagen otomobil fabrikasında Uygurların zorla çalıştırıldığı iddiaları gündeme geldi. Bölgede, Çin askeri üniforması giyen Uygur işçilerinin fotoğraflarını internet ortamında servis edildi.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-15 11:16:03

Volkswagen'e Uygur çağrısı: Soykırım bölgesinden çekil

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygurların Çin askeri üniforması ile zorla çalıştırıldığı iddiaları ile gündemde. Volkswagen ve SAIC için test pistini inşa eden firmanın internet sitesinde, sahada Çin askeri üniformalı Uygur işçilerin fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından Alman otomotiv devi Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki faaliyetlerini yeniden değerlendirdiğini açıkladı. Alman siyasilerden ise ortaya atılan iddialar sonrası Volkswagen'e bölgeden çekil çağrısı geldi.

Volkswagen'e Uygur çağrısı: Soykırım bölgesinden çekil

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırılmaya yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin yeni kanıtların ortaya çıktığı iddialarının ardından Sincan'daki faaliyetlerini yeniden değerlendirmeye alınacağını bildirdi.

Alman Handelsblatt gazetesinin Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Turpan şehrinde bir test pistinin inşası sırasında Uygurların zorla çalıştırıldığı iddialarını haberleştirmesinin ardından Volkswagen AG açıklama yaptı.

Volkwagen'in Çinli ortağı SAIC ile görüşmeler yaptığı belirtilen açıklamada, "Çeşitli senaryolar şu anda yoğun bir şekilde değerlendiriliyor." ifadesi kullanıldı.

volkswagen-in-dogu-turkistan-daki-tesislerinde-uygur-turklerinin-zorla-5606

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ın haberine göre, Volkswagen ve SAIC için test pistini inşa eden firmanın internet sitesinde, sahada Çin askeri üniforması giyen Uygur işçilerin fotoğraflarını da içeren bilgilere yer verildi.

Öte yandan, Alman BASF Grubu 9 Şubat'ta Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Korla kentindeki iki ortak girişimdeki hisselerini satarak bölgeden çekileceğini açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından Almanya'da siyasetçiler, Volkswagen'e de aynısını yapması çağrısında bulunmuştu.

Volkswagen'in Urumçi'deki fabrikası, 2013'te açıldı ve Volkwagen'in Çinli ortağıyla oluşturduğu SAIC ortak girişimi tarafından yönetiliyor.

Çin, son yıllarda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlık mensuplarını hedef alan sistematik hak ihlallerine ilişkin iddialar nedeniyle uluslararası kamuoyunda eleştirilere hedef oluyor.

Pekin yönetimi ise zorla çalıştırma iddialarını "Çin karşıtı güçler tarafından uydurulmuş yalanlar" olarak niteliyor, ülkedeki insan hakları durumunun gerçeğe aykırı olarak karalanmaya çalışıldığını savunuyor.

Haber Ara