Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Uzmanlardan korkutan uyarı: Tek bir çiziği bile öldürüyor

Uzmanlar, yarasaların kuduz benzeri olan ve bir ısırıkla ölüme yol açan ABV hastalığını taşımaya başladığını açıkladı. Kuduz ile aynı aileden gelen virüs için 'her zaman ölümcül' uyarısı yapıldı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-09 22:08:37

Uzmanlardan korkutan uyarı: Tek bir çiziği bile öldürüyor

Yarasalarda kuduz benzeri virüsün tespit edilmesi araştırmacıları alarma geçirdi.

Güney Avustralya'da üçüncü kez ABV hastalığı tespit edildi. Kuduz benzeri virüs, enfekte yarasaların sebep olduğu çizikleri veya ısırıklarını insanlar için "her zaman ölümcül" hale getiriyor.

Yarasalar, çiziklerini veya ısırıklarını insanlar için "her zaman ölümcül" hale getiren ölümcül bir virüsle enfekte oldular.

Güney Avustralya'da üçüncü kez kuduz benzeri hastalık tespit edildi ve insanlar uçan memelilerden uzak durmaya çağırıldı.

Güney Avustralya Sağlık Sağlık ve Esenlik Dairesi, bölgedeki yarasalarda virüsün üçüncü kez teyit edildiğini söyledi.

'HER ZAMAN ÖLÜMCÜL'

Bulaşıcı Hastalık Kontrol Şubesi'nden Dr. Louise Flood şunları söyledi: "ABL, enfekte bir yarasa tarafından ısırılırsa veya çizilirse insanlara bulaşabilen kuduz benzeri bir hastalıktır.

"Tedavi semptomların başlangıcına kadar ertelenirse, durum her zaman ölümcüldür.

"Yarasaların yalnızca yüzde biri genellikle ABL taşırken, bu son iki durum endişe verici ve yarasaların yalnızca uygun şekilde eğitilmiş ve aşılanmış hayvan bakıcıları tarafından kullanılması gerektiği konusunda önemli bir hatırlatma.

"Yarasa ısırıklarından veya çizilmelerden ABL gelişimi, hızlı yara yönetimi ve maruziyet sonrası profilaksi yoluyla önlenebilirken, ilk etapta temastan kaçınmak önemlidir."

Birincil Endüstriler Departmanından Dr Mary Carr, evcil hayvan sahiplerini hayvanlarını yaralardan uzak tutmaları ve temas olması durumunda derhal sağlık yetkilileriyle iletişime geçmeleri konusunda uyardı.

Geçen yıl, kuduz aşısı da dahil olmak üzere, ihtiyati tedavi gerektiren yarasalara maruz kalan dokuz insan vakası vardı.

ABL enfeksiyonu, baş ağrısı, ateş ve yorgunluk gibi grip benzeri semptomlara neden olur. Hastalık, genellikle bir veya iki hafta içinde hızla felç, hezeyan, kasılma ve ölüme ilerler.

Kuduz virüsü ve ABL, genellikle enfekte bir hayvandan ısırık yoluyla bulaşan, lyssavirüs adı verilen bir virüs grubuna aittir. Hepsi merkezi sinir sistemini etkiler ve genellikle ölümcül hastalıklara neden olur.

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl dünya çapında 55 binden fazla insanın kuduzdan öldüğünü tahmin ediyor.

Kuduz virüsü şu anda Avustralya'da karada yaşayan hayvanları etkilemezken, yakından ilişkili ABLV meydana gelir ve yarasalardan insanlara bulaşabilir.

Haber Ara