Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Ürdün Kralı, ‘Yüzyılın Anlaşması’nın detaylarını vermeyen Trump’a çok kızgın

ABD’nin İsrail ile Filistin arasındaki ihtilafı gidermek amacıyla hazırlattığı sözde “Yüzyılın Anlaşması” planına bir tepki de Ürdün Kralı’ndan geldi. Kralı 2. Abdullah, anlaşmanın detaylarını vermeyen Başkan Trump’a çok kızgın ve küskün olduğu öne sürüldü.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-16 12:30:54

Ürdün Kralı, ‘Yüzyılın Anlaşması’nın detaylarını vermeyen Trump’a çok kızgın

 ABD Başkanı Trump tarafından Yahudi damadı Jared Kouchner'e hazırlatılan ve İsrail'i koruyan sözde, “Yüzyılın Anlaşması” planına tepkiler giderek artıyor. Trump'a bir tepki de ürdün Kralı 2. Abdullah'tan geldi.

ABD'deki bir site Washington'un, ‘Yüzyılın Anlaşması'yla ilgili bilgi vermemesi nedeniyle Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın, Başkan Trump'a çok kızgın ve küskün olduğunu yazdı.
Axius sitesinin haberine göre; Ürdün Kralı'nın, ABD yönetiminin "barış planının detayları" ve özellikle de en tehlikeli kısımları için açıklama yapmamasından ötürü öfkeli ve küskün olduğu dikkat çekildi.

PLANDAN KRAL 2. ABDULLAH RAHATSIZ!

Web sitesi, Amerikan Kongresi Dış İlişkiler Komitesi üyelerinin, Ürdün Kralı'nın toplantılarına katılarak, “Yüzyılın Anlaşması” planı hakkında Kral 2, Abdullah'ı bilgilendirdiğini söyledi.

Ürdün Kralı'nın kapalı toplantılara katıldıklarını söyleyen iki kaynak, Kral 2. Abdullah'ın "karamsar" olduğunu ve planın en önemli kısmına, siyasi olanına ulaşamadığı için "memnuniyetsiz" olduğunu belirtti.

Kral 2, Abdullah'ın, planın siyasi olmayan ekonomik tarafa dayandığını ve bunun yeterli olmadığını ima ettiğini eklediler.

‘BEYAZ SARAY'IN AÇIKLAMADIĞI
SIRLAR VAR'

Axius web sitesine konuşan kaynaklar, “Amerikan hükümetindeki sadece beş ya da altı kişiye barış planın siyasi yönü hakkında brifing verildi. Beyaz Saray'ın açıklamadığı sırlar var” dediler.

Toplantının yapıldığı odadan bir kaynak, Ürdün Kralı'nın bu sefer daha az temkinli göründüğünü söyledi. Odadaki bir başka kaynak da Kral Abdullah'ın “Bunun bir barış anlaşması yerine ekonomik bir anlaşma olduğu izlenimini verdiğini” söyledi.

Tartışmaya aşina bir Ürdünlü yetkili de, "Kral, plan hakkında soruldu ve henüz görmediğini söyledi, bu yüzden yorum yapamadı” dedi.

Kıdemli Beyaz Saray yetkilisi ise, "Kral Abdullah da dahil olmak üzere bölgedeki liderlerle fikir alışverişinde bulunmak ve fikir edinmek için konuştuk. Baştan beri, bunun sadece ekonomik bir plan olmadığı, her iki taraftan da politik ve ekonomik açıdan çok ciddiye aldığımız ve iki tarafın uygun olmaması durumunda barış olmayacağının farkındayız. Ancak aynı zamanda, siyasi taraf, Filistinlilerin yaşamlarını ve bölgedeki başkalarının yaşamlarını iyileştirmek için önemli bir ekonomik plan olmadan başarılı olamayacak" dedi.

‘ARAP LİDERLER ANLAŞMANIN
SİYASİ BOYUTLARI HAKKINDA
HİÇBİR ŞEY BİLMİYORLAR'

İnternet sitesinde ayrıca, Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kouchner'in bölgedeki turu sırasında Arap liderlere planın ekonomik yönü hakkında bilgi verildi; ancak Filistin topraklarının önerilen bölümünü veya Kudüs'ün statüsünü veya planın bir Filistin devletinin kurulmasını destekleyip desteklemediği açıklanmadı.

Web sitesi, "Arap liderlerin, Beyaz Saray ortakları hâlâ siyasi barış anlaşmasının boyutları hakkında hiçbir şey bilmiyorlar” dedi.

Arap liderlerinin, Trump yönetiminin İsrailliler lehine adımlar attığından ve Arap dünyasını sinirlendirmeye çalıştığından, özellikle de Trump'ın ABD büyükelçiliğini Kudüs'ü işgal etmeye ve İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımaya karar verdiğinden şikayet etti.

‘BEYAZ SARAY HER ŞEYİ
AÇIĞA VURMAYACAK'

Beyaz Saray'ın, barış planını haziran ayının ortasından önce kamuoyuna açıklanmasının beklenmediğini belirten web sitesi, “Beyaz Saray'ın, her şeyi açığa vuramayacağı belli değil” dedi.

İsrailliler ve Filistinliler arasındaki Amerikan barış planı, Filistin halkının çoğunun yaşadığı Batı Şeria sınırındaki Ürdün'ü de etkileyecek ve İsrail ile Ürdün arasındaki 1994 barış antlaşmasına uygun olarak Kudüs'ün kutsal bölgelerinde özel bir konuma sahip olacak.

 

Haber Ara