Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Ürdün Kralı II. Abdullah: Yüzyılın Anlaşması’ndaki gri alan, bizi endişelendiriyor

'Filistin Meselesi’ ve ‘Yüzyılın Anlaşması’ hakkında açıklamalarda bulunan Ürdün Kralı II. Abdullah, “Yüzyılın Anlaşması’ndaki gri alan, bizi endişelendiriyor” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-13 15:25:35

Ürdün Kralı II. Abdullah: Yüzyılın Anlaşması’ndaki gri alan, bizi endişelendiriyor

Ürdün Kralı II. Abdullah, İsrail'deki seçimler nedeniyle Tel Aviv ve Amman arasındaki ilişkilerin geçici bir durumda olduğunu belirterek, “Yüzyılın Anlaşması” konusundaki endişesini dile getirdi.

“Yüzyılın Anlaşması'ndaki gri alan bizi endişelendiriyor” diyen Kral II. Abdullah şunları söyledi: İsrail'le ilişkilerin soğumasını ‘uzun süren seçim kampanyası sürecine' bağladı ve herhangi bir ikili iletişim ya da etkisi olan adımlar yoktu, bu yüzden daha önce de belirttiğim gibi, Batı Şeria'nın ilhak edilmesi, çoğumuz arasında şüphe uyandırıyor" dedi.

Kral II. Abdullah, "Ürdün barışın, bölgenin istikrarı için önemli bir faktör olan stratejik bir seçenek olarak kendini adadığını" vurgulayarak, yakın gelecekte bir hükümet üzerinde orada bir anlaşmaya varılacağını ümit ettiğini vurguladı.

Ürdün Kralı II. Abdullah, "Bence ve çoğu Avrupa ülkesinin görüşüne göre, tek yol iki devletli çözüm. Tek devletli çözüm gündemini destekleyenlere gelince, bu benim için mantıksızdır. İlerlemenin tek yolu Orta Doğu'da istikrar ve bunu başarmak için önce Filistinliler ve İsrailliler arasında istikrarı sağlamalıyız" dedi.

Yüzyılın anlaşmasında Kral II. Abdullah gri alanın ötesine geçme ihtiyacını vurgulayarak şunları ekledi: “Ekibin planı açıklamasını bekliyoruz ve bu nedenle hepimizin gri bir alanı var; çünkü planın içeriğini bilmiyoruz. Plan ilan edildiğinde tavrımızı ve düşünelerimizi açıklayacağız. "

“YÜZYILIN ANLAŞMASI, FİLİSTİN DAVASINI ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLİYOR”

ABD'nin İsrail-Filistin meselesine çözüm bulmak iddiasıyla hazırladığı ve "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelenen planın ekonomi paketi Filistinlilerin lehine gibi gözükse de planın siyasi ayağının Filistin davasını ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtiliyor.

 Trump, ABD Başkanlık koltuğuna oturduğu 2017'den bu yana İsrail yanlısı kararlarıyla dünya kamuoyunu oldukça meşgul etti.

Doğu Kudüs'ün işgal altında olmasını yok sayan Trump, Aralık 2017'de Kudüs'ün tamamını "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan kararı imzalayarak Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı.

ABD'nin Filistin'e yaptığı maddi yardımların tamamını keserek Filistin yönetimini baskı altında almaya çalışan Trump'ın yeni hedefi, zorla da olsa "Yüzyılın Anlaşması" planını Filistinlilere kabul ettirmek.

Filistinliler ise, ‘Yüzyılın Anlaşması'nı Filistin davasını ortadan kaldırmayı hedeflediği için karşı çıkıyor.

Haber Ara