Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ülkeyi BRICS'ten çıkardı, üç ülkeden büyükelçi çekti

Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Javier Milei, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubundan çıktıklarını duyurdu.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-30 08:36:18

Ülkeyi BRICS'ten çıkardı, üç ülkeden büyükelçi çekti

Arjantine medyasında yer alan haberlere göre, Milei, BRICS grubu üye ülkelere gönderdiği mektupta, "Arjantin Cumhuriyeti'nin 1 Ocak 2024 itibarıyla BRICS'e tam üye olarak dahil edilmesi hükümet tarafından uygun görülmedi." ifadesini kullandı.

Milei, kararın BRICS üyeleriyle ticaret yapılmayacağı anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

Arjantin, eski Devlet Başaknı Alberto Fernandez döneminde BRICS üyeliği için başvurmuştu.

VENEZUELA, KÜBA, NİKARAGUA İLE DİPLOMATİK KRİZ

Milei, ayrıca dış politikada köklü değişikliklere gideceklerini belirterek, Venezuela, Küba ve Nikaragua'da diktatör rejimlerinin hüküm sürdüğünü ve bu ülkelerle diplomatik ilişkilerin kesilmesi talimatını verdiğini bildirdi.

Bu ülkelerde Arjantin'in büyükelçilik bulundurmayacağı ve Milei'nin hükümette kaldığı süre boyunca bu kararın uygulanacağı bilgisi verildi.

Milei, seçim kampanyası süresince yaptığı açıklamalarda, ticareti her türlü yakın ilişkiler kurmak istediği ABD ve İsrail ile sürdürme niyeti olduğunu ifade etmişti.

BRICS NEDİR?

Dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını, küresel hasılanın ise yüzde 30'undan fazlasını oluşturan BRICS ülkeler grubu, üye ülkelerin liderlerinin her yıl düzenlenen zirvelerde bir araya gelip, küresel meseleleri ve karşılıklı işbirliği konularını tartıştıkları uluslararası bir platform.

Haber Ara