Dolar

32,3779

Euro

34,6820

Altın

2.404,03

Bist

10.051,33

Uçak faciasından kurtulanlar, yaşanan dehşeti anlatıyor

Moskova-Murmansk seferini yapan Rus yolcu uçağının kalktıktan 28 dakika sonra yıldırım düşmesi sonrası geri dönerek acil iniş yaptığı sırada meydana gelen yangında 41 kişi hayatını kaybetti. Bir yolcu, yaşanan dehşeti şöyle anlattı: Uçak havadayken yıldırım düşmesi sonucu tüm bilgisayar sistemi çöktü. İnişe geçerken gövde yanmaya başladı...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-06 10:23:54

Uçak faciasından kurtulanlar, yaşanan dehşeti anlatıyor

ucakbuyuk

Rusya, 41 kişinin hayatını kaybettiği uçak faciasının şokunu yaşıyor... Tüm ülkenin "Mayıs tatili" yaşadığı bir günde meydana gelen facianın perde arkası aydınlanmaya başladı. Rus yapımı, son model "Sukhoi Supejet" yolcu uçağından sağ kurtulan pilot ve yolcuların ifadelerini aktaran M. Komsomolets gazetesine göre, uçak Moskova'dan havalandıktan yarım saat sonra yıldırım isabet etti.

İNERKEN İKİNCİ DENEMEDE
YANGIN BAŞLADI

Daha sonra yaşananları gazeteye anlatan bir kaynak pilot igadesini aktararak, "Yıldırım düştükten sonra Superjet uçağının neredeyse tüm bilgisayar sistemleri çöktü. Oto pilot da çalışmadı. Uçak havaalamnına geri dönerken ilk denemede iniş yapamadı, ikinci denemesinde inerken gövdede yangın başlamıştı ve pistte uçak alev aldı" dedi.

YAKIT BOŞALTMADAN ACİL
İNİŞ YAPINCA YANGIN ÇIKTI

İnterfaks ajansına konuşan bir yetkili ise, uçağın yakıt deposu tamamen dolu olarak Şeremetyevo Havaalanı'na inmek zorunda kaldığını, yangının büyümesinin bundan da kaynaklandığını söyledi. İsmi açıklanmayan yetkili, "Bilgisayar sistemi çöküp kule ile iletişim tamamen kaybedilince, yakıt boşaltamadan acil iniş yapılmış" dedi.

HAVADA 45 DAKİKA KALDI

Rus yetkili, "Uçak dolu depoyla kalktıktan sonra havada sadece 20 dakika kalmış. Acil iniş gerekince, kule ile konytrol kaybedilince, Moskova etrafında tur atılarak yakıt deposunu boşaltma ihtimali kalmamış. Bunu yapmak tehlike oluşturduğu için acilen manuel iniş yapılmış" diye ekledi. 
Bu arada bazı kaynaklar uçağın 45 dakika kadar havada kaldığını duyurdu.

jet

SUKHOİ SUPERJET, RUSYA'NIN EN BAŞARILI UÇAK PROJESİ OLARAK BİLİNİYOR

Bu arada Moskova'daki kazaya karışan Sukhoi (Suhoy) Superjet 100, Rusya'nın SSCB dönemi sonrası sivil havacılık alanındaki en önemli ve en başarılı projesi olarak biliniyor. İlk uçuşunu 19 Mayıs 2008'de yapan, 28 Nisan 2011'den beri 175'e yakın seri üretimi yapılan uçak, 95 yolcu kapasiteli. Daha çok bölgesel uçuşlarda kullanılıyor.

Uçak, Rusya'nın askeri uçaklar üreten Sukhoi firmasının sivil havacılık departmanı tarafından İtalyan Finmeccanica ile ortaklaşa üretiliyor. Finmeccanica, Sukhoi sivil havacılık departmanının %25 hissesine sahip.

Uçak 9 Mayıs 2012 tarihinde Endonezya'da bir havacılık fuari için yaptığı ilk uçuşunda, demo uçuşu sırasında kaybolmuştu. 44 yolcusuyla birlikte düşen uçak, Walak Dağı'na çakılmıştı. Kazada kurtulan olmadı. O kazadan bugünkü faciaya kadar, Superjet'lerin herhangi bir kaza kaydı bulunmuyordu.

Dünkü kazada yanan uçak 1 yaşındaydı.

Haber Ara