UAEA'dan Fordo nükleer tesisiyle ilgili açıklama
İsrail-İran arasında 12 gün süren savaşın ateşkes varılmasından saatler önce İran'ın nükleer tesislerinin ABD tarafından yok edilip edilmediği ile ilgili tartışmalar sürüyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, ABD'nin saldırıları sonrasında İran'ın Fordo nükleer tesisindeki santrifüjlerin çalışır durumda olmadığını ifade etti.

Oluşturma Tarihi: 2025-06-26 18:45:57

Güncelleme Tarihi: 2025-06-26 19:00:50

Konuk olduğu Fransız RFI Radyosunda Grossi, İsrail'in İran'a saldırısıyla başlayan çatışmayı ve ABD'nin İran'daki 3 nükleer tesise yönelik saldırılarını değerlendirdi.

Grossi, "13 Haziran'da başlayan saldırılar, Natanz, İsfahan ve Fordo'daki 3 tesiste çok ciddi fiziksel hasara neden oldu. Buralar, İran'ın uranyum zenginleştirme ve dönüştürme faaliyetlerini yoğunlaştırdığı yerlerdi." ifadelerini kullandı.

İran'da saldırıya uğramayan başka tesislerin de olduğunu söyleyen Grossi, ülkedeki nükleer tesislere yönelik saldırıların ciddi hasarlara yol açtığını dile getirdi.

Grossi, "Azalmış kapasiteleriyle İran için aynı ritimde devam etmek çok daha zor olacak." diyerek, söz konusu tesisleri iyi tanıdıklarını ancak yalnızca uydu görüntüleriyle ne kadar hasar oluştuğunun belirlenemeyeceğini kaydetti.

ABD'nin saldırılarının ardından İran'ın Fordo nükleer tesisindeki santrifüjlerin çalışır durumda olmadığını belirten Grossi, "Bu makinelerin gücü ve bir santrifüjün teknik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, santrifüjlerin artık çalışır durumda olmadığını biliyoruz." diye konuştu.

TRUMP MEDYAYA KIZGIN

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'nin İran'ın nükleer programının "temel bileşenlerini yok etmediği" iddiasında bulunan ABD medyasını hedef aldı.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve Genelkurmay Başkanı Dan Caine tarafından bu sabah yapılan basın açıklamasından övgüyle bahseden Trump, "Şimdiye kadar gördüğüm en büyük, en profesyonel ve en doğrulayıcı basın toplantılarından biriydi." ifadesini kullandı.

Trump, "Fake News" (Sahte Haber) tabirini kullandığı söz konusu basın kuruluşlarının, İran'a saldırı düzenleyen ABD'li pilot ve diğer ordu mensuplarından "özür dilemesi" gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı, "CNN ve New York Times'ın sahte haber muhabirleri derhal işten çıkarılmalı. Onlar, şeytani düşüncelere sahip kötü insanlar." ifadelerine yer verdi.

İran'ın nükleer tesislerinin çevresinde görülen "arabalar ve küçük kamyonların" tesisteki nükleer kapasiteyi başka bir yere taşıdığı tezlerine de yanıt veren Trump, bu araçların sadece, "enkazın üstünü örtmeye çalıştığı" değerlendirmesinde bulundu.

Trump, "Tesisten hiçbir şey çıkarılmadı. Çok uzun, çok tehlikeli, çok ağır ve taşınması zor olurdu." ifadelerine yer verdi.

ABD'deki bazı medya kuruluşları ele geçirilen ön raporlara dayanarak, İran'a yapılan saldırıların, Tahran yönetiminin nükleer programının "temel bileşenlerini yok etmediği", ancak bunun çalışmaları sadece "birkaç ay geriye götürmüş olabileceği" yönünde görüşlere yer vermişti.

ABD Başkanı Trump, İran nükleer tesislerine saldırı düzenleyen pilotların saldırının başarısının tartışıldığı haberlerden üzüntü duyduğunu aktararak, pilotların "onuru" için Pentagon'da basın toplantısı düzenleneceğini bildirmişti.

SAVUNMA BAKANI VE GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırıların başarısız olduğu yönünde ülke medyasında çıkan haberleri eleştirdi. 

Hegseth, Savunma Bakanlığında (Pentagon) ABD Genelkurmay Başkanı Dan Caine ile ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran'a yönelik saldırının amacına ulaşmadığını iddia eden tamamlanmamış bir "ön değerlendirme raporu"na dikkati çeken Hegseth, "Raporda, bu değerlendirmenin bir temel varsayımı olduğu söyleniyor. Bunun ne olduğunu biliyorsunuz. Bu, tüm öncülünüzün bir temel varsayıma dayandığı anlamına geliyor. Yanılıyorsanız, diğer her şey yanlıştır." dedi.

Hegseth, raporda, "saldırının muhtemelen ciddi bir hasar oluşturduğu" öngörüsünün kabul edildiğini savundu.

ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine "muazzam" tahribat verdiğini ileri süren Hegseth, bu konuda, İsrail Savunma Bakanlığı, Birlemiş Milletler (BM) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) gibi kurumlardan yapılan açıklamaları kaynak gösterdi.

Hegseth, medyanın, ABD ordusunun başarısını görmezden gelmeye çalıştığını ve tarihi anları kaçırdığı eleştirisinde bulundu.

Genelkurmay Başkanı Caine, saldırıyı görsellerle anlattı

ABD Genelkurmay Başkanı Dan Caine, İran'ın nükleer kapasitesine büyük zarar verildiğini belirttiği saldırıyla ilgili olarak basın mensuplarına detaylı açıklamalarda bulundu.

Caine, saldırının etkilerini göstermek amacıyla görsel veriler ve simülasyon videoları kullandı.

İran'daki hedeflerin vurulması için yürütülen hazırlıkların 15 yıllık bir geçmişe dayandığını ve bu süreçte yüzlerce test gerçekleştirildiğini aktaran Caine, saldırının ilk aşamasında nükleer tesislerin üzerindeki kalın beton tabakaların imha edildiğini ve ardından ikinci bir bombanın havalandırma kanallarından içeri gönderildiğini belirtti.

Caine, "patlama ve basınç etkisiyle büyük bir yıkım gerçekleşmiş olabileceği" değerlendirmesinde bulunarak, 15 yıllık hazırlık sürecinde yapılan testlerin simülasyon videolarını da basınla paylaştı.

ABD'deki bazı medya kuruluşlarında, ele geçirilen ön raporlara dayanarak, ABD'nin İran'a yönelik saldırılarının Tahran yönetiminin nükleer programının "temel bileşenlerini yok etmediği", çalışmaları yalnızca "birkaç ay geriye götürmüş olabileceği" yönünde değerlendirmeler yer almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran nükleer tesislerine saldırı düzenleyen pilotların, saldırının başarısının tartışıldığı haberlerden üzüntü duyduğunu belirterek, pilotların "onuru" için Pentagon'da basın toplantısı düzenleneceğini bildirmişti.

AA

AA