Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Türkiye’ye karşı, Yunan-BAE işbirliği

Türkiye karşıtı İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve Libya’daki Hafter yönetimi ile ilişkilerini güçlendiren Yunanistan hükümeti, şimdi de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile stratejik işbirliğine gidiyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-17 16:45:14

Türkiye’ye karşı, Yunan-BAE işbirliği

Türkiye karşıtı İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve Libya'daki Hafter yönetimi ile ilişkilerini güçlendiren Yunanistan hükümeti, şimdi de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile stratejik işbirliğine gidiyor.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in 3-4 Şubat'ta Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirdiği ziyaretinin ardından, Yunanistan-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyütülmüş Stratejik İşbirliği Forumu'nun çalışma toplantısı 19 Şubat Çarşamba günü Atina'da yapılacak.

Yunan gazetesinin haberine göre; forum çerçevesinde Başbakan Kiriakos Miçotakis'in, Çarşamba günü saat 09: 00'da BAE Devlet Bakanı Sultan Bin Ahmad Al Jaber'le başbaşa bir toplantı gerçekleştirileceği açıklandı.

İki liderin görüşmesinden sonra Yunan heyetiyle, BAE heyetinin 30 üyesi ekonomi, yatırım savunma, enerji, çevre, kültür ve turizme kadar çok çeşitli konularda toplantılar yapacağı bildirildi.

Toplantıya Yunanistan hükümeti tarafından Maliye Bakanı Christos Staikouras, Kalkınma Bakanı Adonis Georgiades, Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Çevre ve Enerji Bakanı Kostis Hacidakis ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis'in katılacağı açıklandı.

Yunan basınında çıkan haberlerde ise, Atina'da BAE ile yapılacak toplantının Ankara hükümetine bir gözdağı olarak yorumlandı. Toplantıda çıkacak kararların Yunanistan ile BAE arasındaki işbirliği daha da güçlendireceğini belirten Yunan gazeteleri, Atina'nın birçok Arap ülkesinin desteğini aldığını dikkat çekti.

BAE tarafında ise, Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Abu Dhabi Kalkınma Fonu (ADFD) Genel Müdürü Mohamed Saif Al Suwaidi, Abu Dabi Yatırım Otoritesi (ADIA) üst düzey yöneticileri Hamad Al Dhaheri ve Mubadala, Yatırım Şirketi hükümet işleri başkanı Saif Al Mashghoni, Emaar ve Eagle Hills emlak geliştirme gruplarının başkanı Khalid Al Rashdi, Abu Dabi Yatırım Konseyi Başkanı Ahmed Al Muhairi, Halife Fonu Direktörü (KOBİ odaklı) Marwan Al Suwaidi, Birinci Abu Dabi Bankası Grup İcra Kurulu Başkanı Karim Karoui ve Başkan Yardımcıları Mubadala Petroleum ve Adnan Omar Bu Futeem'in katılacağı bildirildi.

Toplantıda her iki ülkenin Dışişleri, Savunma ve Kültür Bakanlıkları da üst düzeyde temsil edilecek. Enerji, Dijital Yönetişim, Turizm ve Tarım alanlarında da Birleşik Arap Emirlikleri hükümet yetkilileri de bulunacak.

Yunanistan ve BAE arasında, 2019 yılı için askeri ve savunma alanında işbirliği anlaşması yapılmıştı.

İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve diğer birkaç ülke önceki yıl Yunanistan'da askeri tatbikat gerçekleştirmişti.

Kıbrıs, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanlarının katılımıyla 18 Kasım 2019'da Abu Dabi'de ilk üçlü zirve yapılmış, zirvede BAE ile Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için atılması gereken adımlara odaklanılmıştı.

Haber Ara