Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Türkiye uyardı: Sigorta yoksa geçiş izni yok

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Önal, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo ile görüşmesinde Türk boğazlarının önemini ve buradan geçmek isteyen petrol tankerlerinin sigorta şirketlerinden teyit mektupları sunması gerektiği hususunu yineledi

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-10 16:55:49

Türkiye uyardı: Sigorta yoksa geçiş izni yok

Türk diplomatik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Adeyemo ile 7 Aralık Çarşamba günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Büyükelçi Önal, görüşmede koruma ve tazmin (P&I) şirketlerinin, tavan fiyatının üzerinde Rus petrolü taşıyan tankerlerin P&I sigortasının geçersiz olacağını duyurmaları üzerine, Türk boğazlarından geçmeyi planlayan petrol tankerleri için Türk makamlarına bahse konu sigorta şirketlerinden teyit mektuplarının sunulması ihtiyacına dikkati çekti.

SİGORTA YOKSA İZİN YOK

Türk tarafı, İstanbul Boğazı'ndaki seyir, can, mal ve çevre emniyetinin önemini vurguladı.

Türk denizcilik makamları, Türk boğazlarından taşınacak petrolün menşeini ayırt etmelerinin mümkün olmaması ve tankerlerin geçerli P&I sigortası olmaksızın Türk sularına girmelerine izin verilemeyeceğine dair mutlak ulusal ve uluslararası yükümlülükler altında olmaları nedeniyle tankerlerden sigortalarının geçerliliğini kanıtlamalarını talep etmeye başlamıştı.

DENİZCİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI

Denizcilik Genel Müdürlüğü, bir geminin kaza yapması durumunda meydana gelen hasarın tazmininin uluslararası petrol sızıntısı fonu tarafından karşılanmayabileceğini belirtti.

Yayınlanan açıklamada, "Ülkemiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınan yaptırım kararları dışında, diğer ülke ve uluslararası kuruluşların yaptırım kararlarını uygulamakla mükellef değildir. Bununla birlikte, yaptırıma tabi bir geminin veya bir yükün Türk Boğazlarından geçiş yapması halinde meydana gelebilecek ve felaket boyutuna varabilecek bir kazada sigorta şirketinin tazmin sorumluluğunu karşılamaması riskini almamız söz konusu değildir" ifadelerine yer verildi.

Denizcilik Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin diğer ülkelerle ve sigorta şirketleriyle görüşmeye devam ettiğini kaydetti.

Açıklamada, "Boğazda bekleyen ham petrol taşıyan gemilerin çok büyük çoğunluğu AB'ye ait gemiler olup, yine petrolün çok büyük bir bölümü AB limanlarına gitmektedir" denildi. Bu etken, Ankara'nın Batılı müttefiklerini rahatsız ediyor.

G7 ülkeleri, Avrupa Birliği ve Avustralya, sigorta gibi denizcilik hizmetleri sağlayan şirketlerin, tavan fiyat üzerinden satılmadığı takdirde, Rus petrolünün ihraç edilmesine aracı olmasını engelleme kararı almıştı. Bu uygulamanın amacı, Rusya'nın Ukrayna savaşını finanse edecek gelirini engellemek.

Bununla birlikte, Türkiye ay başından bu yana gemilerin İstanbul Boğazı'ndan geçişleri süresince veya Türk limanlarına uğradıklarında sigorta belgesi sunmalarını gerektiren ayrı bir kural uyguluyor.

"Rutin" olarak tanımladığı sigorta kontrolları nedeniyle Türkiye'ye baskı yapılmasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Denizcilik Genel Müdürlüğü, uygun belgelere sahip olmayan tankerlerin Türkiye karasularından uzaklaştırılabileceğini ya da seyahat sürecini kapsayan yeni P&I (Koruma ve Tazmin) sigortalarının ibraz edilmesini zorunlu kılabileceğini bildirdi.

KAZAK PETROLÜ

Tribeca denizcilik hizmetleri şirketi, Çanakkale Boğazı'ndan Akdeniz'e geçmek için bekleyen tanker sayısınınsa bir azalarak 8'e düştüğünü bildirdi. İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan güneye doğru yol almak için bekleyen toplam petrol tankeri sayısı şu anda 28.

İstanbul Boğazı'ndan geçiş bekleyen gemilerin çoğu, Kazak petrolü taşıyor. ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamada, tankerlerin yeni prosedürlere tabi tutulmalarını gerektirecek bir durum görmediklerini söyledi.

AA,VOA

SON VİDEO HABER

Rus askeri Şam'dan ayrıldı! Suriye'den yeni görüntüler

Haber Ara