Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Türkiye'nin girişimi sonuç verdi: Gazze de yer alacak

Türkiye'nin girişimiyle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) bundan sonraki faaliyet raporlarında Gazze de yer alacak.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-28 09:35:53

Türkiye'nin girişimi sonuç verdi: Gazze de yer alacak

UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, UNESCO 219. Yürütme Kurulu Toplantısının son gününde yaptığı konuşmada, toplantının yoğun ve verimli geçtiğini belirtti.

Aybet, bu oturumun uzlaşı ile birçok şeyin başarılabileceğini gösterdiğine dikkat çekerek, "Her konuda tam bir anlaşma sağlamak mümkün olmayabilir, ancak bazı noktalarda anlayış ve beceri ile kabul edilebilir bulduğumuz konularda mutabakata varabiliriz ve bu kurumu ne kadar ileri taşıyabileceğimizi belirleyebiliriz." dedi.

Şeffaflığın ve toplantı kapsamındaki belgelerin zamanında paylaşılmasının önemine vurgu yapan Aybet, bu sayede sağlıklı tartışmaların yapılabileceğini ifade etti.

Tartışmanın sağlıklı olduğunu ve birbirlerinin hassasiyetlerinden haberdar olmayı sağladığını belirten Büyükelçi Aybet, "UNESCO'nun Gazze'ye yönelik Eylem Planı'nı memnuniyetle karşılıyoruz, ancak sunuluş biçiminden memnun değiliz." şeklinde görüş belirtti.

Aybet, gündemdeki konuların toplantıdan önce üye devletlerle paylaşılması ve tartışılması gerektiğini vurgulayarak, bu sayede uzlaşmanın kolaylaşacağını dile getirdi.

UNESCO'nun bir sonraki iki yıllık faaliyetlerini içeren C5 raporunda Gazze'deki çalışmaları da dahil olmak üzere çatışma durumlarındaki tüm faaliyetlerin raporlanacak olmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Aybet, uluslararası kurumların güvenilirliğine vurgu yaparak, "Hukukun üstünlüğüne dayalı uluslararası bir sistem, sadece bazıları için değil herkes için geçerlidir. Kurumlar, meşruiyetlerini korumak istiyorlarsa herkesi kapsayıcı olmak zorundadırlar." dedi.

Büyükelçi Aybet, UNESCO'nun faaliyet raporlarına bundan sonra Gazze'nin de ekleneceğini belirterek, Türkiye'nin bu konudaki girişimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber Ara