Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Türkiye'den toplanan 'Ata tohumu'na el konuldu

İngiliz The Times gazetesinde yayımlanan haberde Türkiye’nin İngiliz koleksiyonundaki antik ve modern tohumlara el koyduğu yazıldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-10 18:01:04

Türkiye'den toplanan 'Ata tohumu'na el konuldu

İngiliz The Times gazetesinde yayımlanan haberde Türkiye'nin İngiliz koleksiyonundaki antik ve modern tohumlara el koyduğu yazıldı.

teaching

Haberde Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü'nde tutulan tarihi öneme sahip binlerce örneğin, 2 yıl önce hayatını kaybeden arkeobotanikçi Gordan Hillman'ın mirası olduğu belirtilirken, İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü'nün başkanı Stephen Mitchell'in yazdığı mektuba da yer verildi. Haberde, yetkililerin 108 kutu arkeobotanik örnek ile 4 büfe dolusu modern tohum koleksiyonunu Ankara'daki devlet müzelerinde sergilenmek üzere götürdükleri, koleksiyonun bölgedeki binlerce yıllık arkeolojik alanlardan toplanan tohum ve botanik örnekler ile modern tohumlardan oluştuğu ifade edildi.

Yönetmelik gereği el koyuldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, habere konu olan tohumlara, Türkiye'de yapılan kazılarda çıkarılması dolayısıyla 'Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik' gereği el konuldu. Yetkililer, 3 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin 4'üncü maddesinde 'Kayıt altına alınmış olan yerel çeşitler ile ilgili işlemler, bakanlığın izin ve denetimi altında gerçekleştirilir. Yerel tohumlar kamu malıdır' hükmünün yer aldığına işaret etti.

“Ata tohumu” projesi

73 yıldır Anadolu topraklarından toplanan tohumlara ait yasal izin belgelerin olmayışına hiç değinilmediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, geçmişte İngilizler, Amerikalılar ve Hollandalıların Anadolu'dan topladıkları ata tohumlarına ulaşmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesi ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun koordinatörlüğünde yürütülen ‘Ata Tohumu' projesiyle gerçekleştiğini hatırlattı.

Ata tohumu nedir?

2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da destek vermesi ile birlikte ulusal bir proje haline dönüşen Ata Tohumu, 2019 yılında başlayan ilk tohumlama sürecinin ardından meyvelerini ve mahsüllerini vermeye başlamıştı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Eylül 2019'da katıldığı Ata Tohumu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada söz konusu tohumlarda 60 tona yakın ürün olduğunu belirtmişti. Bakan Pakdemirli, 'Bu ürünler arasında; Kandıra'nın sivri biberinden, Samsun'un köy salatalığına, Çorum'un 10 Dilim kavunundan, Ayaş'ın beyaz bodur domatesine kadar 11 çeşitten 60 tona yakın ürün bulunmaktadır' bilgisini paylaşmıştı.

Haber Ara