Dolar

32,2554

Euro

35,1028

Altın

2.505,92

Bist

10.643,58

Türkiye'den Almanya'ya vize mesajı

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen bir etkinlikte önemli açıklamalarda bulundu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-13 12:31:56

Türkiye'den Almanya'ya vize mesajı

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilere vurgu yaptı. İş insanlarının Almanya'ya gelişlerinde vize sorunuyla karşılaşmamak istediklerini ifade eden Şen, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile vize serbesti sürecinde en kısa zamanda sonuç almayı arzuladıklarını belirtti.

Şen ayrıca, Türkiye ile Almanya arasındaki yakın ekonomik ilişkilerin 2023 yılında daha da güçlendiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım 2023'teki Almanya ziyaretinde işbirliği imkanlarının ele alındığını ve geleceğe yönelik projeksiyonlar yapıldığını ifade etti. Türkiye'nin Almanya ile dış ticaret hacminin 2022 yılında 50 milyar avronun üzerinde olduğunu belirten Şen, bu rakamın 2023 yılında daha da arttığını söyledi.

Büyükelçi Şen, Almanya'da yaşayan Türk topluluğunun ekonomiye olan katkılarına vurgu yaparak, Türk işletme sayısının 100 bin civarında olduğunu ve bu işletmelerin 500 binden fazla kişiye istihdam sağladığını belirtti. Ayrıca, Türk iş insanlarının Alman ekonomisine olan katkılarının artarak devam ettiğini ifade etti.

Konuşmasında Kovid-19 pandemisi ve lojistik sorunlara da değinen Şen, Türkiye'nin tedarik zincirinde önemli rol üstlendiğini ve küresel potansiyel olarak ön plana çıkmaya devam edeceğini dile getirdi. Son zamanlarda şirketlerin "friendshoring" ve "nearshoring" seçeneklerine yönelmeye başladığını belirten Şen, Türkiye'nin bu değişikliklere hızlı tepki verme kabiliyeti ve kısa teslimat süreleriyle yeni iş birliği fırsatlarının ortaya çıktığını ifade etti.

Ayrıca, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Şen, bu güncellemenin ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesi için şart olduğunu belirtti.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise Türkiye'nin Almanya'da en büyük ekonomik ortağı olduğunu ve Alman iş insanlarının Türk iş insanlarıyla işbirliğine daha çok istekli olduğunu belirtti. Almanya ile stratejik ortaklığın süreceğine inandığını ifade eden Asmalı, MÜSİAD'ın ticari diplomasiyi en üst seviyeye çıkarma çabalarının devam edeceğini belirtti.

Almanya Dış Ticaret ve Ekonomik Kalkınma Birliği (BWA) Yönetim Kurulu Başkanı Michael Schumann ise Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin son yıllarda faydalı bir gelişim gösterdiğini belirterek, iki ülke arasındaki işbirliğinin genişletilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Schumann, Almanya'daki Türk kökenli girişimcilerin refahlarını sürdürmek ve istihdam oluşturmak için önemli katkılarda bulunduklarını belirtti.

MÜSİAD Berlin Başkanı Fikret Doğan ise Türk iş insanlarının Almanya'da vergi ödediğini ve istihdam sağladığını vurgulayarak, Almanya-Türkiye arasında bir köprü olduklarını ifade etti.

Haber Ara