Gazze'de varılan ateşkes mutabakatına ilişkin bugün toplanacak Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi'ne katılmak üzere yola çıkan Trump'a, uçakta "Hamas'ın yeniden silahlandığına ve kendini Filistin'de polis kuvveti ilan ettiğine ilişkin haberler" hakkındaki görüşü soruldu.
Trump, Kasam Tugayları ile ilgili sorulara "Oradalar, çünkü sorunların bitmesini istiyorlar ve bunu açıkça dile getirdiler. Biz de onlara bir süreliğine onay verdik." cevabını verdi.
Yaklaşık 2 milyon Gazzelinin, yerle bir edilmiş binalara geri döndüğünü hatırlatan Trump, "Büyük suçların işlenmemesi ve bu gibi yıkılmış alanlarda karşılaşılan bazı sorunların yaşanmaması için (Hamas'a) gözettiriyoruz." dedi.
Trump, "60 bin civarında insan kaybettiklerini anlamak zorundasınız. Bu çok büyük bir intikam." ifadelerini kullandı.
ABD, Gazze'ye asker göndermeyecek
Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, ülkesinin Gazze'ye asker göndermeyeceğini bildirdi.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, ABD medyasına Gazze'deki barış sürecine ilişkin açıklamada bulundu. Vance, ABD'nin İsrail'e 200 asker göndereceği haberleri konusunda yaptığı değerlendirmede, bölgede ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'na (CENTCOM) bağlı birliklerin bulunduğunu kaydetti. Vance, "Niyetimiz veya planımız Gazze'de veya İsrail'de asker bulundurmak değil. Orada biraz yanlış haberler oldu ancak bu barışın kalıcı olmasını sağlamak için izleme yapacağız” dedi.
Vance, birçok İslam ülkesinin Gazze'de güvenlik için asker göndermeyi teklif ettiğini hatırlatarak, sahada ABD askerlerine ihtiyaç olmadığını ifade etti.
Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması
ABD Başkanı Trump, 9 Ekim'de Mısır'da devam eden müzakerelerde İsrail ile Hamas'ın, Gazze'de ateşkes planının ilk aşamasını onayladığını duyurmuştu.
Müzakerelerin yapıldığı Mısır'da anlaşma imzalanırken, İsrail hükümetinin onayıyla 10 Ekim'in ilk saatlerinde anlaşma yürürlüğe girmişti.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 8 Ekim 2023'ten ateşkes anlaşmasına kadar geçen sürede düzenlediği saldırılarda 67 bin 682 kişi hayatını kaybetmiş, 170 bin 33 kişi yaralanmıştı.
AA