ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'ya gönderilecek olan Patriot hava savunma sistemlerinin Almanya'dan sevk edilmeye başlandığını açıkladı. Pensilvanya'da bir etkinlik sonrası gazetecilere konuşan Trump, Almanya'dan gelen füzelerin yerine yenilerinin yerleştirileceğini, bu teslimat karşılığında ABD'nin ödeme alacağını vurguladı.
Trump, "Füzeler sevk edilmeye başlandı. Almanya'dan geliyorlar ve Almanya tarafından yenileriyle değiştirilecek. Her durumda ABD ödemesini tam alacak." ifadelerini kullandı. Bu askeri sevkiyatın, NATO destekli bir anlaşma kapsamında gerçekleştirildiğini belirten Trump, ödeme işlemlerinin NATO aracılığıyla ya da Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından doğrudan yapılacağını kaydetti.
ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz'da Beyaz Saray'da NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile düzenlediği ortak basın toplantısında da Ukrayna'ya yönelik açıklamalarda bulunmuştu. Trump, Rusya'nın 50 gün içinde Ukrayna ile bir anlaşmaya varamaması halinde vergi oranlarını yüzde 100'e çıkaracaklarını belirtmişti.
Trump, toplantıda ayrıca elinde hazır Patriot hava savunma sistemi bulunan ülkelerin, bu sistemleri hızlı biçimde Ukrayna'ya sevk etmesi gerektiğini söylemişti. Rutte ile bu konuda mutabık kaldıklarını ifade eden Trump, sevkiyat sürecinin hızlandırılacağını açıklamıştı.
Patriot hava savunma sistemleri, Ukrayna'nın hava sahasını Rus saldırılarına karşı korumak amacıyla kritik önemde yer alıyor. Almanya'nın elinde bulunan sistemlerin Ukrayna'ya sevki, NATO'nun Avrupa güvenliği çerçevesinde attığı önemli adımlardan biri olarak görülüyor.
Trump'ın açıklamalarına göre, sevkiyatın karşılığında ABD'nin mali kazanç elde edeceği ve bu desteğin tamamen maddi karşılıkla yapıldığı açıkça ifade edildi. NATO ve AB ülkeleri üzerinden yapılan bu sevkiyat, Ukrayna'ya askeri destek konusundaki uluslararası koordinasyonun sürdüğünü gösteriyor.