Trump Nobel Barış Ödülü'nü alamayınca Beyaz Saray'dan Nobel Komitesi'ne sert tepki
Beyaz Saray, 2025 Nobel Barış Ödülü'nün ABD Başkanı Donald Trump'a verilmemesine tepki gösterdi. Nobel Komitesini siyaseti öne çıkarmakla suçlayan Beyaz Saray, Trump'ın barış için çabalarını sürdüreceğini bildirdi.

Oluşturma Tarihi: 2025-10-10 16:51:52

Güncelleme Tarihi: 2025-10-10 16:54:14

Beyaz Saray, 2025 Nobel Barış Ödülü'nün ABD Başkanı Donald Trump'a verilmemesine sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, Nobel Komitesi “barıştan çok siyaseti ön planda tutmakla” suçlanırken, Trump'ın dünya barışına katkılarının görmezden gelindiği belirtildi.

Beyaz Saray İletişim Direktörü Steven Cheung, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, 2025 Nobel Barış Ödülü'nün Venezuelalı siyasetçi Maria Corina Machado'ya verilmesine ilişkin açıklamada bulundu. Cheung, Trump'ın barış anlaşmaları yapmayı ve savaşları sonlandırmayı sürdüreceğini belirterek, “O, insancıl bir yüreğe sahip ve bir daha asla onun gibi iradesiyle dağları yerinden oynatabilecek birisi gelmeyecek.” ifadelerini kullandı.

NOBEL KOMİTESİNE “SİYASET” SUÇLAMASI

Cheung, Trump'ın ödülü kazanmamış olmasına atıfta bulunarak, “Nobel Komitesi, barıştan çok siyaseti ön planda tuttuklarını kanıtlamıştır.” değerlendirmesini yaptı. Beyaz Saray, Trump'ın barış için gösterdiği diplomatik çabaların göz ardı edildiğini vurguladı.

2025 Nobel Barış Ödülü, Venezuela'nın demokratik haklarını savunmak için verdiği mücadele nedeniyle siyasetçi Maria Corina Machado'ya verilmişti.

TRUMP'A DESTEK YAĞMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, son dönemde çeşitli ülkelerden Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmişti. Pakistan, Hindistan ile yaşanan krizde üstlendiği diplomatik rol nedeniyle Trump'ı 2026 Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiğini açıklayarak adaylık mektubunu bizzat teslim etmişti.

Kamboçya ise Tayland ile yaşanan sınır çatışmalarının sona erdirilmesine katkısı nedeniyle Trump'ı resmi olarak Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermişti. Ayrıca Gabon, Gine-Bissau, Liberya, Moritanya ve Senegal liderleri de Trump'ın dünya barışına katkılarından dolayı aday gösterilmesini desteklediklerini duyurmuştu.

Bölge barışına ilişkin katkıları nedeniyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermeyi düşündüklerini açıklamıştı.

“YEDİ SAVAŞI DURDURDU”

Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ise kabine toplantısında yaptığı açıklamada, Trump'ın Nobel Barış Ödülü almayı hak ettiğini söyledi. Witkoff, ABD Başkanı'nın bugüne kadar 7 savaşı durdurduğunu belirterek, dünya barışına önemli katkılarda bulunduğunu savundu.

aa