Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Trump NATO restinin arkasında

Eski ABD Başkanı Trump, Biden ve Avrupalı siyasilerin tepkilerine rağmen 'finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO müttefiklerine yönelik herhangi bir Rus saldırısını engellemeyeceği' şeklindeki ifadesinin hala arkasında olduğunu söyledi.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-15 11:15:48

Trump NATO restinin arkasında

Eski ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası kapsamında bulunduğu South Carolina eyaletine bağlı North Charleston bölgesinde, NATO'yla ilgili sözlerine ilişkin açıklamada bulundu.

"ÖDEME YAPMAYACAKLARSA KORUMAYACAĞIZ"

Söz konusu ifadelerinin arkasında olduğunu vurgulayan Trump, "Ödeme yapmayacaklarsa biz de onları korumayacağız. Anladınız mı?" ifadelerini kullandı.

Trump, görevde olduğu dönemde de gündeme getirdiği finansal gerekçe ile NATO'nun Avrupa ülkesi üyelerine benzer çıkışı yapmıştı.

Trump, hafta sonu South Carolina eyaletinde yaptığı bir konuşmada, başkan olduğu dönemde NATO'ya karşı finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen müttefiklere yönelik herhangi bir Rus saldırısını engellememe tehdidinde bulunmuştu.

Bu sözlere, başta Biden olmak üzere NATO üyesi Avrupalı siyasiler tepki göstermişti.

NATO GENEL SEKRETERİ TRUMP'I HAKLI BULDU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Trump'ın ABD başkanı olduğu dönemde NATO'ya finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen müttefiklere karşı herhangi bir Rus saldırısını engellememe tehdidinde bulunduğuna yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Duyduğunuz eleştiriler öncelikle NATO ile ilgili değil. Bu, müttefiklerin NATO'ya yeterince harcama yapmamasıyla ilgili ve geçerli bir nokta" dedi.

Stoltenberg, şöyle devam etti: "ABD yönetimleri tarafından, adil yük paylaşımı gereği Avrupalı müttefiklerin ve Kanada'nın daha fazla harcama yapması gerektiği mesajı her zaman verilmiştir. İyi haber şu ki NATO müttefiklerinin yaptığı da tam olarak bu."

'REKOR RAKAM'

Bu yıl NATO'nun 31 üyesinden 18'inin, geçen yıl belirlenen hedef doğrultusunda gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya harcamasını beklediğini ifade eden Stoltenberg, geçen yıl bu ülkelerin sayısının 11 olduğunu anımsattı. Stoltenberg, "Bu, yalnızca üç müttefikin hedefe ulaştığı 2014'e göre rekor bir rakam ve 6 kat artışa tekabül ediyor" dedi.

Genel Sekreter, yine de NATO'nun caydırıcılığını baltalamaya yönelik açıklamalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, "Caydırıcılık düşmanlarımızın zihnindedir. Moskova'da, hazırlığımız, bağlılığımız ve tüm müttefiklerimizi koruma kararlılığımız konusunda yanlış hesaplamalara veya yanlış anlamalara yer bırakmamalıyız" diye konuştu.

Haber Ara