Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Trump: NATO ABD'yi savunmayacak

ABD eski başkanı Donald Trump, müttefiklerin taahhütlerini yerine getireceğine inanmadığını söyledi.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-28 11:51:35

Trump: NATO ABD'yi savunmayacak

Eski Başkan Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Batı ittifakını eleştirme geleneğini sürdürerek, ABD'ye saldırılması durumunda NATO'nun kurtarmaya gelmeyeceğini söyledi.

NATO Tüzüğü'nün 5. maddesi, "üye devletlerden birine yönelik silahlı saldırı, üye devletlerin hepsine yapılmış sayılmalıdır" ifadesine yer veriyor.

Bu maddenin uygulamaya konulacağına inanmadığını belirten Trump, Las Vegas, Nevada'daki bir kampanya etkinliğinde destekçilerinden oluşan kalabalığa seslenirken, "NATO için para ödüyoruz ve bundan pek bir şey alamıyoruz" dedi.

Eski başkan, "biliyorsunuz, size NATO hakkında bunu söylemekten nefret ediyorum. Eğer onların yardımına ihtiyacımız olursa, diyelim ki saldırıya uğradık, yanımızda olacaklarına inanmıyorum. Onları tanıyorum." dedi.

Trump'ın açıklaması, başkanlığı sırasında ve sonrasında ABD liderliğindeki ittifaka yönelttiği uzun süredir devam eden şikayetlerine eklenen son çıkış oldu.

2017'de NATO'nun "modası geçmiş" olduğunu iddia ederek Brüksel'de pek çok kişiyi sinirlendiren Trump, daha sonra Almanya'yı ve Amerika'nın diğer müttefiklerini savunmaya yeterince harcama yapmadıkları için defalarca azarlamıştı.

Benzer şekilde Trump, geçen yıl Başkan Joe Biden'ı Rusya ile çatışan Ukrayna'ya askeri yardım sağladığı için eleştirerek, "Kendimize ait cephanemiz yok, hala çok şey veriyoruz" demişti.

Trump ayrıca, yeniden seçilmesi halinde Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmayı "24 saat içinde" sona erdireceğine ve bölgede barışı yeniden sağlayacağına söz verdi.

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Trump'ın vaadinin gerçekçi olmadığını söyledi. Kasım ayında NBC News'in Trump'ın Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğine inanıp inanmadığı sorusuna Zelenski şu yanıtı vermişti: "Gerçekten bilmiyorum."

Trump, Biden'a karşı Cumhuriyetçi Parti'nin adaylığı konusunda hâlâ önde gidiyor. Bu ay, Iowa'daki parti toplantılarında ve New Hampshire ön seçimlerinde rahat bir şekilde birinci gelen Trump, Florida Valisi Ron DeSantis'in yarıştan ayrılmasının ardından ABD'nin eski BM elçisi Nikki Haley, Cumhuriyetçi tek rakip olarak kaldı.

Haber Ara