Dolar

32,3846

Euro

34,5793

Altın

2.387,21

Bist

10.045,74

Trump'ın barış planı Filistinli mültecilerin dönüş hakkını yok sayıyor

Trump'ın ve Yahudi damadı Jared Kushner'ın büyük oranda dahil olduğu İsrail-Filistin barışı için tasarlanan Yüzyılın Anlaşması'na ilişkin detaylar sızdırıldı. Filistinli mültecilerin dönüş hakkından söz edilmediği bilinen planda aslında bu dönüş hakkı tamamen yok sayılıyor ve mülteciler kaldıkları ülkelerde yerleştirilmek isteniyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-21 09:14:52

Trump'ın barış planı Filistinli mültecilerin dönüş hakkını yok sayıyor

ABD medyası bugün (20 Nisan Pazar) Yüzyılın Anlaşması olarak bilinen sözde barış anlaşması hakkında ABD Başkanı Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Beyaz Saray'daki bazı yetkililere e-mail yoluyla gönderdiği belirtilen gizli bir belgenin ayrıntılarını yayınladı.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin Foreign Policy adlı Amerikan dergisinden aktardığı habere göre ABD basınında Trump'ın İsrail-Filistin arasında barış sağlamak için hazırladığı "Yüzyıın Anlaşması"na ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Bu bilgi, Trump'ın damadı ve barış planının mimarlarından Yahudi Jared Kushner'ın 11 Ocak 2018 tarihinde bazı Beyaz Saray yetkililerine gönderdiği bri e-posta.

FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERE YARDIM KESİLECEK

Belgeye göre Kushner, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) yapılan yardımların tamamen kesilmesini tercih ediyor. UNRWA'ya bağlı okulların faaliyeti durdurması tehdidinin gerçekçi olmadığı, bu okulların normal bir şekilde faaliyetini sürdürdüğü belirtiliyor.

MÜLTECİLER GİTTİKLERİ ÜLKEDE KALICI OLACAK, GERİ DÖNÜŞ HAKLARI  YOK SAYILACAK

Kushner, mülteciler sorununun son bulması, Arap ülkelerindeki Filistinli mültecilerin buralara yerleştirilmeleri ve buralarda kalıcı hale getirilmeleri, Gazze ve Batı Şeria bölgelerindeki mültecilerin sorumluluğunu ise tamamen Filistin Yönetimi'nin üstlenmesi için UNRWA'nın kapatılmasını istiyor. Kushner, UNRWA'nın sorunun çözümüne ve bitirilmesine yardımcı olmadığı için kapatılmasının ve faaliyetlerinin tamamen durdurulmasının zorunlu olduğunu düşünüyor. Kushner, değişik ülkelerin UNRWA'nın mültecilere eğitim ve sağlık hizmetlerini sürdürmesi için yaptığı yardımların kesilmesi için çalışıyor. Mülteciler meselesinin sürekli çetrefil bir konu olarak kalacağını, UNRWA'nın faaliyetlerinin durdurulması halinde bu meselenin görüşmeler listesinden çıkarılacağını düşünüyor.

TRUMP'IN BARIŞ PLANI: YÜZYILIN ANLAŞMASI

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, Birleşik Arapları Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın da destek verdiği belirtilen "Yüzyılın Anlaşması" planının, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ileri sürülüyor.

Planın, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içerdiği de belirtiliyor.

İSRAİL, BATI ŞERİA'YI İLHAK ETME PEŞİNDE

İsrail'de seçimleri kazanan ve 5. kez başbakan olan Netanyahu seçim öncesi yeniden başbakan olması durumunda işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini İsrail topraklarına katacağı açıklamasında bulunmuştu.

Haber Ara