Trump: Gazze işgali kararı tamamen İsrail'in yetkisinde
ABD Başkanı Trump, İsrail'in Gazze'yi tamamen işgal etme kararının tamamen İsrail'e ait olduğunu belirterek, Gazze halkına gıda yardımına odaklandıklarını açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2025-08-06 09:43:02

Güncelleme Tarihi: 2025-08-06 09:45:57

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen işgal etme planı hakkında yorum yapmayacağını ve bu kararın tamamen İsrail'e ait olduğunu söyledi. Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği imza töreninin ardından gazetecilere, İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etme planı konusundaki önerilerini bilmediğini ve bu konuda kararın tamamen İsrail'e bırakıldığını ifade etti. ABD Başkanı, şu anda Gazze halkına yiyecek sağlamaya odaklandığını belirtti.

Trump, İsrail ile birlikte Gazze'ye yönelik gıda yardımlarının dağıtılması için çalıştıklarını ve bazı Arap devletlerinin de bu yardımlara finansal katkı sağlayacağını bildirdi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, Netanyahu'nun Gazze'nin tamamını işgal etme planı yönündeki haberlerle ilgili yorum yapmamayı tercih etti.

İsrail devlet televizyonu KAN'a konuşan bir İsrailli kaynak, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ni tamamen işgal etmeye eğilimli olduğunu söyledi. Ancak İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in, Gazze'nin tamamının işgal edilmesi planına karşı olduğu iddia edildi. Netanyahu'nun ofisinden Zamir'e, “Gazze'nin tamamının işgali planı size uymuyorsa istifa etmelisiniz” mesajı gönderildiği belirtildi.

Bu gelişmeler, İsrail içinde Gazze konusunda ciddi görüş ayrılıklarının olduğunu gösterdi. Netanyahu'nun saldırı planları ve ordudaki bazı üst düzey isimlerin buna karşı duruşu, İsrail yönetiminde önemli gerilimlerin yaşandığını ortaya koydu. Gazze'ye yönelik insani yardımlar konusunda ise ABD ve bazı Arap ülkeleri iş birliği yapmaya devam ediyor.