Donald Trump, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamayla uluslararası kamuoyunu yeniden hareketlendirdi. “AB liderlerinin Putin'i aramamı bu kadar çok istediğini biliyor muydunuz?” diyen Trump, Avrupa Birliği'nin Rus liderle doğrudan temas kuramadığını ve bu nedenle kendisinden arabuluculuk talep edildiğini ileri sürdü.
Brüksel yönetimi, üye ülke liderlerine Vladimir Putin ile doğrudan görüşme yasağı uygularken, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Slovakya Başbakanı Robert Fico gibi isimlerin Kremlin temasları yoğun şekilde eleştiriliyor. Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bazı Avrupalı liderlerin Putin'le “gizli temaslar kurduğunu” açıklamıştı.
Trump, mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ın Putin'le Şubat 2022'de başlayan savaş sonrası hiç doğrudan görüşme gerçekleştirmediğini hatırlattı. Kendi yönetiminin ise taraflardan biriyle daha yakın temas kurduğunu belirterek, barış anlaşması için diplomatik bir zemin arayışında olduğunu söyledi.
NATO üyesi birçok Avrupa ülkesi, barış müzakerelerine açık olsalar da, Kiev'e olan askeri ve siyasi desteği sürdürme kararı aldı. Bazı AB ülkeleri, Ukrayna'nın belirli bölgelerine “barış gücü” konuşlandırılması fikrini masaya getirmiş durumda. Bu da Rusya ile diplomatik temasın önünde önemli bir engel olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Aydınlık