$

Dolar

47,7182

Euro

55,1729

£

Sterlin

64,5989

Frank

58,9988

Gram Altın

6.690,4900

Bitcoin

3.065.398

$

Dolar

47,7182

Euro

55,1729

£

Sterlin

64,5989

Frank

58,9988

Gram Altın

6.690,4900

Bitcoin

3.065.398

Dünya

Tibet Okulu yeni eğitim yılına kısıtlamalar altında 'Mandarince' ile başlıyor!

Çin'in Tibet Bölgesi'nde yaşayan öğrenciler yeni eğitim öğretim yılına çeşitli kısıtlamalar ile başladı. Tibet'in Qinghai ilçesinde öğrencilerin evlerinden çıkıp yatılı okullarda eğitim görmeleri adına bir proje başlatıldı.

12.09.2020 - 23:20
gonuluzunozgisi
Tibet Okulu yeni eğitim yılına kısıtlamalar altında 'Mandarince' ile başlıyor!
Fotoğraf: Arşiv
Linke Tıkla, Timeturk'ü Favorilerine Ekle

Çin'de RFA haber kaynağına göre hükümet, yerel okulları kapadı. Öğrencilerin yatılı okullarda Mandarin dili ile eğitim görmeleri noktasında uyardı.Çocukların ailelerine yakın yerlerde okumaları isteğine karşılık uzak bölgelerde eğitim görmeleri üzerine zorlandığı haber kaynakları arasında paylaşıldı.

Ebeveynler, çocukların diğer çocuklar ile eğitim görmesi yönünde polise başvurdu. Polis ebeveynlerin isteğini reddedince ülkede protestolar başladı.

Çin'in Tianjun ilçesinde iki orta okulun birleştirilip sadece Çince öğrenilmesi noktasında çocuklar zorlandı. RFA'ya konuşan ve isminin verilmesini istemeyen ebeveyn okulların hepsinin birleştirildiğini, sınıfların etnik olarak karışık bir hale getirildiğini,derslerin Mandarince öğretilip, Çin'in azınlık kültürünü yok etmeyi hedeflediğini belirtti.

ABD merkezli Çinli analist Ganze Kyab Lama, “Çin'in Bölgesel Etnik Özerklik Yasası, etnik özerk bölgelerdeki kurumların, sınıf eğitiminde kullanılan dil de dahil olmak üzere eğitim hakkında karar verme hakkına sahiptir” açıklamasında bulundu.

Çinli analist Kyab Lama, ”Ancak yerel yetkililer kendi siyasi avantajlarını ve kazançlarını gözetirken, Çin Devlet Başkanı Xin Jinping'in liderliğinde birçok kısıtlayıcı politika artık ivme kazandı” şeklinde sözlerini noktaladı.

Chakmo Tso ve Dorjee Tso tarafından bildirilen haberde resmi dil kültür merkezleri ve manastırlar ”yasadışı dernekler” olarak kabul edildi. Birçok öğretmen tutuklandı.

 

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın