Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Tayvan-Çin savaşı çıkabilir mi? Taraflar sertleşti

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'ın ana kara ile birleşmesini, 'kaçınılmaz' olarak niteleyerek, bunun için ayrılıkçılığı 'her ne şekilde olursa olsun' önleyeceklerini bildirdi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-01 22:30:00

Tayvan-Çin savaşı çıkabilir mi? Taraflar sertleşti

Şi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zıdong'un 130. doğum yıl dönümü dolayısıyla Büyük Halk Salonu'nda düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, Tayvan sorununa ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çin'in yeniden birleşmesinin "kaçınılmaz bir eğilim", "Çin ulusunun haklı davası" ve "halkın arzusu" olduğunu vurgulayan Şi, "Anavatanımız yeniden birleşmelidir ve elbette yeniden birleşecektir." ifadesini kullandı.

Şi, Tayvan'ı Çin'den ayırmak isteyenlere "her ne şekilde olursa olsun" engel olacaklarını ifade etti.

Şi'nin bu ifadesi, Çin devlet ajansı Xinhua tarafından resmi İngilizce çevirisinde "Çin kesinlikle yeniden birleşecek" diye daha yumuşak tonda aktarıldı.

TAYVAN'DAN TEPKİ

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Tayvan'ın Çin ile ilişkilerine halkın iradesinin karar vermesi ve muhtemel barışın da "haysiyeti" (onuru) temel alması gerektiğini dile getirdi.

Başkent Taipei'deki başkanlık ofisinde düzenlenen yeni yıl basın toplantısında Şi Cinping'in ifadeleriyle ilgili soruya cevap veren Tsai, şu ifadeleri kullandı:

"Bu, Tayvan halkının ortak iradesini alarak bir karar vermektir. Biz demokratik bir ülkeyiz. Herkesin evinin kapısında kilit vardır ve bu kilit yan komşuyu kışkırtmak için değil, kendinizi daha güvende hissetmek içindir. Aynı şey ülkenin kapıları için de geçerlidir.

Tayvan halkı barış istiyor ama biz onurlu bir barış istiyoruz. Çin'e bel bağlama yoluna dönmek yerine doğru olan budur, özellikle de Çin'in istikrarsız piyasasında öngörülemeyen riskler söz konusuyken." ifadelerini kullandı.

Tsai ayrıca, "Boğazın etrafında sağlıklı ve düzenli etkileşimleri her zaman memnuniyetle karşıladık, ancak ticari ve ekonomik alışverişler siyasi bir araç haline gelemez." diye konuştu.

Haber Ara