Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Tarihi anlar! İki ülke yıllar sonra anlaştı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile Tahran-Kahire ilişkilerinin normalleştirilmesi yolunda önemli adımlar atıldığını açıkladı. İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 55. Oturumu'na katılan Abdullahiyan, oturum arasında Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ile gerçekleştirdiği görüşmeye dair bilgileri paylaştı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-27 20:58:53

Tarihi anlar! İki ülke yıllar sonra anlaştı

Abdullahiyan, görüşmede özellikle İran'ın Gazze'ye yardım ulaştırılması, Gazze'deki insani konulara özel önem verilmesi ve Filistin'deki mevcut savaş ve soykırımın siyasi çözümü konularında önemli görüşmelerde bulunduklarını ifade etti. Mısırlı mevkidaşıyla yapılan bu görüşmenin, bölgedeki insanlık dramına çözüm bulma amacını taşıdığı belirtildi.

Abdullahiyan, Tahran-Kahire ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda da olumlu gelişmeler yaşandığını vurgulayarak, "İşler iyi yönde ilerliyor. İnşallah daha da ileri götürebiliriz. Yakın gelecekte atılacak adımlarla ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz." şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 1979'da kopmasının ardından, 11 yıl sonra gerçekleşen cumhurbaşkanları düzeyindeki ilk görüşme, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi'nin 11 Kasım 2023'te Riyad'da bir araya gelmesiyle gerçekleşmişti. Bu gelişme, bölgede uzun süredir devam eden gerilimlerin azalması ve işbirliği alanlarının genişlemesi adına umut vadeden bir adım olarak değerlendirilmişti.

Haber Ara