Dolar

32,3762

Euro

34,7865

Altın

2.432,78

Bist

9.965,19

Taliban Trump'ın kazanmasını umuyordu, ABD çekilme takvimine uyacak mı?

ABD'de 3 Kasım başkanlık seçimi sonuçlarını yakından takip eden Taliban grubu Biden'a çağrıda bulunarak ABD ile imzalanan barış anlaşmasına uyma çağrısında bulunarak bunun her iki taraf için de iyi olacağı vurgulandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-10 17:30:00

Taliban Trump'ın kazanmasını umuyordu, ABD çekilme takvimine uyacak mı?

Anlaşmaya göre ABD askerleri Afganistan'dan çekilecekti

ABD ile Taliban arasında 2020 yılının başında barış anlaşması imzalanırken, Sünni İslamcı Grup söz konusu anlaşmaya sadık kalınırsa ABD ve müttefiklerinin 14 ay içinde Afganistan'daki askerlerinin tamamını çekmesini öngörüyor.

Taliban tarafından ABD başkanlık seçimlerinin sonucuyla ilgili ilk açıklamada, ABD'nin yeni başkanı ve yönetiminin anlaşmayı uygulamasının her iki taraf arasında yaşanan anlaşmazlıklara son vermesi açısından çok etkili olacağı belirtildi.

Trump, Ekim ayında yaptığı açıklamada 2020 yılının sonuna kadar tüm Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekileceğini Twitter'da açıklamıştı. Trump'ın güvenlik danışmanları ve bazı askeri yetkililer ise çekilmenin ancak Mayıs 2021 yılında tamamlanacağını belirtmişlerdi.

Taliban'ın umduğu sonuç çıkmadı

ABD Başkanı Trump, "Afganistan'da görevine devam eden az sayıdaki cesur askerlerimiz Noel'e kadar evlerinde olmalı." ifadesini kullanmıştı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, Ekim ayında başkanlık seçimlerine ilişkin açıklamasında, "Umuyoruz o (Trump) seçimleri kazanır ve Afganistan'daki Amerikan askeri varlığını sona erdirir" yorumunu yapmıştı.

Haber Ara