Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Taliban'dan 'Sovyet işgali' açıklaması

Taliban yönetimindeki Afganistan İslam Emirliği, bundan 44 yıl önce Afgan topraklarında gerçekleşen Sovyet ordusunun işgalinin yıldönümünde yazılı açıklama yayınladı.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-27 14:39:36

Taliban'dan 'Sovyet işgali' açıklaması

Taliban yönetimi, Soğuk Savaş döneminin en uzun süren (10) işgalini yaşayan Afganistan'ın Sovyetler Birliği tarafından işgaline dair yazılı açıklamasında, Afgan halkının cihad ve bağımsızlık faaliyetine vurgu yapıldı.

AFGANİSTAN İSLAM EMİRLİĞİ AÇIKLAMASI

"Rahmân ve Rahîm olan Allâh'ın Adıyla

44 yıl önce, Hicri 1358 yılında Afganistan, eski Sovyetler Birliği güçlerinin işgaliyle karşı karşıya kaldı. Bağımsız olan ve herhangi bir saldırı ve işgale tahammülü olmayan Müslüman Afgan halkı, Sovyet saldırganlarına karşı kapsamlı bir mücadele başlatarak 10 yıl süren bir mücadeleyle, Yüce Allah'ın yardımı ve mücahid halkımızın fedakarlıklarıyla Sovyetler Birliği'nin işgalci güçlerini yenip ülkeden kovmayı başardı.

WhatsApp Image 2023-12-27 at 14.03.29 (1)

Afgan halkını temsil eden İslam Emirliği, eski Sovyetler Birliği'nin işgalini şiddetle kınamakta ve Afgan halkının saldırganlara karşı direnişindeki cihadını ve dayanıklılığını takdir etmektedir.

WhatsApp Image 2023-12-27 at 14.03.30 (1)

Afganistan hiçbir ülkenin iç işlerine karışmaz, kimsenin de bizim haklarımızı ihlal etmesine, iç işlerimize karışmasına izin vermeyiz. İslam Emirliği, yakın ve uzak tüm ülkelerle İslami ilkelere dayalı, ilgili tarafların zarar görmemesini sağlayacak olumlu ve güçlü ilişkiler kurmayı amaçlamaktadır.

WhatsApp Image 2023-12-27 at 13.42.26

Afganistan İslam Emirliği, hem bölgedeki hem bölge ötesindeki tüm halkları, İslami ilkelere göre iyi ve güçlü ilişkiler kurma ve bu ilişkileri güvence altına alma konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeye davet etmektedir. Bu da bölgede ve dünyada barış ve refahın önünü açacak, daha önce yaşanan çatışmaların oluşturduğu yıkım ve güvensizliği ortadan kaldıracaktır."

HANEFİ: "İNTİKAM PEŞİNDE OLMADIK"

Afganistan İdari Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdusselâm Hanefi, 27 Aralık 1979 tarihinde Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgaliyle Afganistan'da alimler dahil çok sayıda insanın katledilmeye başlandğını hatırlattı.

taliban_1

Hanefi, uluslararası alandaki kanaat ve propagandanın ise İslam Emirliği'nin (Taliban) ülkede iktidar olması durumunda Afganistan'ın kan gölüne döneceği yönünde olduğunu ancak İslam Emirliği iktidara geldiğinde genel af ilan edilip kimseden intikam alınmadığını ve herkesle birlik olarak Afganistan'ın yeniden inşası için ülkede hızlı bir çalışma başladğını belirtti.

Haber Ara