Dolar

32,3650

Euro

34,7112

Altın

2.399,01

Bist

10.177,18

'Suudi Arabistan İsrail doğal gazına talip oldu' iddiası

Suudi Arabistan'ın İsrail'den doğal gaz satın almak için harekete geçtiği iddia edildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-01 17:07:00

'Suudi Arabistan İsrail doğal gazına talip oldu' iddiası

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Bloomberg ve Middle East Monitor'de yer alan habere göre iddianın sahibi Benyamin Netanyahu liderliğindeki 34. mevcut İsrail hükümetinde İletişim Bakanlığı görevini sürdüren Eyüp Kara.

Kara, Kudüs'te verdiği bir röportajda, bölgedeki üst düzey yetkililerle yapılan görüşmelerde Suudi Arabistan'ı İsrail'in güneyindeki Eilat şehrine bağlayacak bir boru hattı inşa etmenin tartışıldığını söyledi. Şehrin seçilme amacıysa Suudi Arabistan'a yakınlığı.

Suudi Arbaistan ve İsrail, ABD'nin de desteğiyle son zamanlarda iyice yakınlaşsalar ve arka kapı diplomasisini sürdürselerde Riyad'ın Tel Aviv ile resmi bir ilişkisi yok.

Fakat haberde bu büyüklükteki bir enerji projesinin resmi diplomatik ilişkiler gerektirdiği belirtiliyor. Yüzyılın Anlaşması kapsamında her iki ülke de birbirlerine gazetecilerini yollayarak yakınlaşmaya başladı. Öte yandan Bahreyn'de gerçekleştirilen buluşmada da iki ülkenin diplomatları bir araya geldi.

Haberde "Fakat yine de bu ilişkiyi resmiyete dökmek sancılı olabilir" deniliyor.

İKİ ÜLKENİN DE ENERJİ BAKANLIKLARI AÇIKLAMA YAPMIYOR

Haberde hem İsrail hem de Suudi Arabistan'ın Enerji Bakanlıkları'na konuya ilişkin sorular yöneltildiği fakat dönüş alıamadığı belirtildi. Buna göre "Suudi Enformasyon Bakanlığı'nın Uluslararası İletişim Merkezi de yanıt vermedi."

"DOĞAL GAZ ÇIKARMAK KONUSUNDA SUUDİLERLE ANLAŞILABİLİR" İDDASI

Bloomberg'in haberinde göre İsrail on sene önce kara suları açıklarında doğal gaz buldu. En büyük rezerv için 25 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Fakat hala çıkarılan doğal gazın yüzde 80'inden fazlası var.

Haberde şu ifadeler kullanıldı:

"Suudi Arabistan bu boşluğu doldurmada yardımcı olabilir. Krallık, daha ucuz elektrik talebini karşılamak için önümüzdeki on yıl içinde bu miktarın altıdan fazlasına yatırım yapmayı planlıyor."

"BÖLGESEL MUHALEFET: ÜRDÜN-İSRAİL DOĞAL GAZ ANLAŞMASI"


"Ürdün'de başta milyonlarca Filistin kökenli olmak üzere birçok Ürdünlü, 2016'dan beri gösteriler düzenliyor. Sebebiyse Ürdün'ün İsrail ile Eylül 2016'da imzaladığı doğal gaz anlaşması. Anlaşma, Amman'ın Tel Aviv'den 15 yıl süreyle 45 milyar metreküp doğal gaz temin etmesini içeriyor. Ürdün bu anlaşma için İsrail'e 10 milyar dolar ödedi. Bu projede ilk gaz akışı bu yılın sonuna kadar görünecek."

Eyüp Kara, Hürmüz Boğazı'ndaki tanker krizini işaret ederek "ABD'nin İran'ı ticari gemilere karşı çeşitli saldırılar yapmakla suçladığı bir deniz yolunu kapatması, Suudi Arabistan'ın petrolünü Avrupa'ya ihraç etmesine ve daha batıya pazarlanmasına izin verecek" dedi.

EYÜP KARA

İsrail vatandaşı Dürzi bir siyasetçi olan Eyüp Kara, İletişim Bakanlığı döneminde Netanyahu'nun Arap ülkeleriyle ilişkiler konusunda en yakın danışmanlarından biriydi. Kara aynı zamanda, 2018'in Nisan ayında Suudi Arabistan'a giden İsrailli kabine üyeleri arasında yer alıyordu.

"SUDİ ARABİSTAN SAVUNMA SİSTEMİ ALDI" İDDİASI YALANLANMIŞTI

Suudi Arabistan 2018'in Eylül ayında Yemen'deki İran destekli Husilere karşı kullanmak için İsrail'den Demir Kubbe savunma sistemi satın aldığı iddia edilmişti. İddianın sahibi İsrail gazetesi Jerusalem Post ve Londra merkezli "Al-Khaleej Online" adlı Arapça yayın yapan haber sitesiydi. Fakat haber, İsrailli yetkililerin Haaretz gazetesine verdiği röportajla anında yalanlanmıştı.

Haber Ara