Dolar

32,5215

Euro

34,8999

Altın

2.435,36

Bist

9.915,62

Suriye için önemli gelişme!

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'de Anayasa Komitesi'nin oluşturulduğunu ve ilerleyen haftalarda komitenin Cenevre'de toplanacağını açıkladı. Komitenin oluşturulmasıyla somut eylemlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Guterres, sürece katkısı olan Türkiye, Rusya ve İran'a teşekkür etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-23 17:20:39

Suriye için önemli gelişme!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye Anayasa Komitesinin oluşturulduğunu ve ilerleyen haftalarda komitenin Cenevre'de toplanacağını açıkladı. 

Guterres, BM Genel Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de rejimin ve muhaliflerin Anayasa Komitesi konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Güvenilir, dengeli ve kapsayıcı bir komitenin BM denetiminde Cenevre'de ilerleyen haftalarda toplanacağını belirten Guterres, Anayasa Komitesin siyasi sürecin başlangıcı olması gerektiğini vurguladı.

Komitenin oluşturulmasıyla somut eylemlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Guterres, sürece katkısı olan Türkiye, Rusya ve İran'a teşekkür etti.

150 kişinin görev yapacağı anayasa komitesinin 50 üyesi muhaliflerin 50 üyesinin ise Şam yönetiminin belirlediği isimler olacak. Geri kalan 50 üye de BM'nin atadığı teknokratlardan oluşacak.

BM, söz konusu komiteyi Suriye'de en az 8 yıldır devam eden savaşı son erdirecek siyasi bir çözüm bulma çabalarından bir sonraki adım olarak görüyor.

Ankara'da duyurulmuştu

Geçtiğimiz hafta Rusya lideri Vlademir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Ankara'da görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan komitenin üzerindeki pürüzlerin giderildiğini açıklamıştı.

Muhalifler, BM tarafından komiteye bildirilen isimlerin Baas partisi üyesi olduğunu ve tarafsızlıklarını koruyamayacaklarını belirtiyordu. 

BM, üzerinde itiraz bulunan isimleri değiştirmeyi kabul etmişti.

 

 

 

Haber Ara