Dolar

32,2002

Euro

35,0171

Altın

2.519,22

Bist

10.739,57

Süleyman Soylu'dan İstanbul için kayyum açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kayyum atamalarıyla ilgili açıklama yaptı. Soylu, 'İstanbul ve Ankara için böyle bir şeyin (kayyım) söz konusu olabilmesi mümkün değil' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-08 11:26:59

Süleyman Soylu'dan İstanbul için kayyum açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Soylu kayyum konusunda da soruları cevapladı:

Soylu şunları söyledi:

KAYYUM ATAMA İŞLEMİ ANAYASAYA UYGUN

"94 belediye başkanını görevden aldığımızda yaptığımız işlem anayasaya uygun. Anayasa içişleri bakanına bu yetkiyi veriyor. 45, 46 ve 47. maddeleri çok açık. Bu konuda İçişleri Bakanlığı bir takım soruşturmalarda ya da tutuklamalar olmuşsa bu hakkını kullanabilir. Biz 94 tane terörü bulaşan belediye başkanını görevden aldık. Diyorlar ki 'görevden alma hakkını kullanma çünkü bunlar seçilmiş'. Seçilmek suç işlemek özgürlüğünü mü getirir? Bu kişilerin seçimlere nasıl girdiği, seçim hukukuyla ilgili. Biz bunların kanuna uyup uymadığını denetlemekle yükümlüyüz."

Soylu, önceki dönemde görevden alınan 94 belediye başkanıyla ilgili yargı kararlarının da bulunduğunu belirterek, söz konusu bazı kararların Yargıtay tarafından da onandığını hatırlattı.

"TERÖRİSTLERİ GİZLİ GİZLİ TEDAVİ ETTİLER, BAYRAĞI İNDİRDİLER"

Diyarbakır'da görevden alınan Selçuk Mızraklı hakkında soruşturmalar bulunduğunu belirten Soylu, "Şu anki Diyarbakır belediye başkanı...terörist cenazesine gideceksin, terörist adını sokağın adına vereceksin ve sakıncalı bulduğumuz isimleri gelir gelmez işe alacaksın, teröristlere gizli gizli tedavi edeceksin, ilaç vereceksin. Gelir gelmez ay yıldızlı bayrağı indireceksiniz. Biz buna devlet olarak müsaade edemeyiz. Diyarbakır'ın toplam 8 tane soruşturması var. Olağanüstü şeyler var ve bunlar kuvvetli şeyler. Hafif şeyler olsa savcılar niye açsın. Buraları birer terör merkezi haline getireceksin biz de bakacağız" dedi.

Soylu şu şekilde devam etti:

"Personel kimlik kartlarından ay yıldızlı bayrağı gelir gelmez çıkartacaksın. CHP'li kardeşlerime sesleniyorum; bunu hazmedebiliyor musunuz. Ben hazmedemiyorum. Bunlar olduğunda gereken yapılır. Görevden alınan Diyarbakır belediye başkanının 8 tane soruşturması var. Şüpheler kuvvetli olmasa bu adımlar atılmazdı. Kayyumlar atandıktan sonra bu bölgelerde yapılan çalışmaları görüyoruz. Tunceli'de tekstilde çalışacak adam bulunamıyor. Ağrı'da binlerce kadın için iş istihdamı sağlandı. Biz çocuklarımızı korumak zorundayız."

78_6

79_2

Soylu, Mardin'de görevinden uzaklaştırılan Ahmet Türk ile ilgili olaraksa, "Ahmet Türk cezaevindeydi, biraz önce gösterdiğim fotoğraflar onun belediye başkanlığı döneminde oldu. Eş başkanları görevlendiren kandildir" dedi.

İSTANBUL İÇİN KAYYUM AÇIKLAMASI

Soylu İstanbul konusunda da şunları söyledi:

"İstanbul ve Ankara için böyle bir şeyin (kayyım) söz konusu olabilmesi mümkün değil. İstanbul seçmeninin tek bir isteği var, İBB'nin hizmet etmesidir. Bir belediye Türkiye ile ilgili iğneleyici laflar etmek için göreve getirilmez, seçilmez. Önce işinizi yapacaksınız, biz güneydoğudaki belediyerin alınmasının terörle irtibatı olduğunu ifade ettik. İastanbul'daki seçmenin meşruiyetsizliğine cüro etmek söz konusu olamaz. Diyarbakır'da, Mardin'de ve Van'da görevden alınan belediye başkanlarına "16 milyonun selamını getirdim" dedi. Diyarbakır, Van ve Mardin'de teröre karşı bir mücadele veriyoruz.Teröristlere destek veren,onların çıkarları doğrultusunda hareket edenleri uyarmak benim hakkım ve görevimdir. Terör örgütüne moral verenlere iki üç söz söyleme hakkımız da bırakın olsun."

Haber Ara