Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Somali’de kanlı saldırı: 80 ölü

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Maliye Bakanlığına bağı bir gümrük merkezinin yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen ve aralarında 2 Türk'ün de bulunduğu saldırıda ölü sayısı 80'e yükseldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-28 12:25:05

Somali’de kanlı saldırı: 80 ölü

aw894515_01

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Maliye Bakanlığına bağı bir gümrük merkezinin yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen ve aralarında 2 Türkün de bulunduğu kanlı saldırıda ölü sayısı 80'e yükseldi. Patlama, çevredeki iş yerlerinde ciddi hasara yol açarken, yetkililer çok sayıda kişinin olayda yaralandığını açıkladı.

Mogadişu Belediye Başkanı Ömer Muhammed Filiş de saldırıda aralarında çok sayıda üniversite öğrencisinin de bulunduğu onlarca kişinin yaralandığını bildirdi.

Mogadişu polis sözcülüğünden yapılan açıklamada, yaşanan şiddetli patlama sebebiyle okul öğrencilerini taşıyan iki minibüsün de büyük hasar gördüğü belirtildi.

2 TÜRK VATANDAŞI YAŞAMINI YİTİRDİ

Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz saldırıda 2 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini; olayı araştırdıklarını söyledi.

Patlamada hayatını kaybeden 2 Türk'ün yol çalışması yapan firmada görevli oldukları öğrenildi.

Yaralıların çevredeki hastanelere kaldırıldığı aktarılırken, polis memuru İbrahim Muhammed, saldırı hakkında yaptığı açıklamada, “80'den fazla sivilin öldüğünü doğrulayabilirim, çok daha fazla yaralı var" ifadelerini kullandı.

İsmail Muhtar isimli bir görgü tanığı AP'ye yaptığı açıklamada, saldırıda çok sayıda kişinin yaralandığını ve hastanelere nakledildiğini söyledi.

Reuters'a konuşan 55 yaşındaki Somalili Sabado Ali, Mogadişu'daki bir kontrol noktasında yüksek patlama sesi duyduklarını ifade ederek, "Düzinelerce yaralı yardım için çığlık attı, ancak polis etrafa ateş açınca hemen evime koştum" dedi.

YETKİLİLERE GÖRE OLAYIN SORUMLUSU EL ŞEBAB

Saldırının sorumluluğunu kimse üstlenmezken, yetkililer, El Kaide ile bağlantılı Eş-Şebab terör örgütünün saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceğini ifade etti.

Somali hükümeti sözcüsü Muhtar Ömer ise, saldırı anında yaşanan patlamanın şiddetinden dolayı ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini dile getirerek, "Bu korkunç saldırı yaşandığı sırada etraf, okula ya da alışveriş için şehre giden insanlarla doluydu" dedi.

Yetkililer söz konusu saldırının ardında El Şebab örgütünün olduğundan yola çıkıyor. Somali'nin güneyinde ve merkezinde bazı bölgeleri kontrolü altında tutan El Şebab, ülkede sık sık saldırılar düzenliyor.

Somali hükümetine, El Şebab'a karşı mücadelesinde destek veren Amerika Birleşik Devletleri, bir yandan Somalili askerlere eğitim verirken diğer yandan zaman zaman  örgütün mevzilerine hava saldırıları düzenliyor. Afrika Birliği de, Somali'de bulundurduğu askeri güç ile Mogadişu hükümetine destek sağlıyor.

aw894515_03

2019-12-28t071905z_169835328_rc274e99zwpz_rtrmadp_3_somalia-blast

 

Haber Ara