Dolar

32,3803

Euro

34,7672

Altın

2.396,14

Bist

10.208,65

Sisi ve El Ezher Şeyhi arasında çatışma!

Mısır basını, kanlı darbe yönetiminin en büyük destekçilerinden El- Ezher Şeyhi Ahmed El-Tayeb ile Cumhurbaşkanı Sisi arasında çatışma olduğunu ileri sürdü. Al-Arabi Al-Jadeed’in Mısır Parlamentosu kaynaklarına dayandırdığı haberinde; çatışmanın, Sisi’nin Askeri Parlamentosunun, El Ezher’in hazırladığı ‘aile tasarısı’nı reddetmesinden kaynaklandığını öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-02 13:51:39

Sisi ve El Ezher Şeyhi arasında çatışma!

buyuk_189

Mısır basını, kanlı darbe yönetiminin en büyük destekçilerinden El- Ezher Şeyhi Ahmed El-Tayeb ile Cumhurbaşkanı Sisi arasında çatışma olduğunu ileri sürdü.

Al-Arabi Al-Jadeed'in Mısır Parlamentosu kaynaklarına dayandırdığı haberinde; çatışmanın, Sisi'nin Askeri Parlamentosunun, El Ezher'in hazırladığı ‘aile tasarısı'nı reddetmesinden kaynaklandığını öne sürdü.

Mısır Parlamento Başkanı Ali Abdel Aal'ın, Parlamentodaki Diyanet İşleri Komisyonu Başkanı Osama Al Abd'in El Ezher'in hazırladığı uzmanlık komiteleriyle ilgili tasarıları, “anayasal görevi yoktur” diyerek Meclise sunmasına karşı çıktığı öğrenildi.

Parlamento kaynakları Al Arabi Al-Jadeed'e, Abdel Aal'ın aralarındaki iyi ilişkiye rağmen Al-Abed'e tepki gösterdiğini, El Ezher'in anayasanın Cumhurbaşkanına, Bakanlar Konseyi'ne ve Parlamento üyelerine münhasıran yasa önerisi teklif etmesini reddetmesini haklı çıkardığını ve böylece hükümet, tasarısının Meclise sunulmasını beklemek zorunda olduğunu hatırlattı.

Kaynaklar, Parlamento Başkanı Abdel Aal'ın tutumunun bireysel olmadığını, daha ziyade Cumhurbaşkanı Sisi ve El Ezher Şeyhi Ahmed El-Tayeb arasındaki dini çatışmadan kaynaklandığını önü sürdüler.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, 12 Aralık'ta Aswan Barış ve Kalkınma Forumu'nun faaliyetleri sırasında yaptığı konuşmada “Kadınlara adalet olmadığı ortaya çıkarsa, kişisel statü yasası taslağını imzalamayacağını" da ekleyerek, "Kadınlar, yasanın kendileri için denge, adalet ve güvenlik sağlayamayacağından korkuyor. Parlamentonun ve milletvekillerinin bu yasanın dengeli ve ılımlı bir şekilde tartışılmasına istekli olduklarını biliyorum” dedi.

Ez Ezher'in ‘aile yasası' tasarısına karşı çıkan Sisi hükümeti, tasarının İslami bir mesele olduğunu belirterek yakında Parlamentoya sunmayacağını açıkladı. El Ezher'in önerisinin toplumsal bir öfkeye yol açabileceğini göz önüne alınarak, önerinin Temsilciler Meclisi'nin yeni toplantısına ertelenmesini önerdi. Hükümet yetkilileri, ertelemeyi gerekçe olarak da; El Ezher'in aile yasası önerisi konusunda acele edilmesi durumunda, muhaliflerin Sisi rejiminin politikalarını hükümetin politikalarından rahatsız olan vatandaş kesimini harekete geçirmek için kullanabileceği tehlikesini dikkat çektiler.

Kaynaklar, El Ezher tarafından sunulan tasarının parlamentoda bölünmeye yolaçtığı bildirildi.

El Ezher tarafından sunulan tasarıya karşı çıkan bazı parlamenterler ise, tasarının ülkeyi dini bir devlet haline getireceği eleştirisinde bulundular.

Milletvekili Muhammed Ebu Hamid de, El Ezher Şeyhi'ni Twitter'dan eleştirerek, onu “devlet, anayasa ve yasaların üstünde olmak ve devlet içinde bir devletmiş gibi çalışmakla" suçladı.

Ekran Resmi 2020-01-02 12.30.30

El- Ezher Şeyhi Ahmed El-Tayeb televizyonda yapılan açıklamalarda, "El Ezher bir mevzuat organı değil; ancak İslam hukukundan gelen yasalar söz konusu olduğunda, Ulusal Kadınlar Konseyi Başkanı Maya Morsi tarafından yanıtlanan akademisyenlere bırakılmamalıdır" demişti.

Ahmed El-Tayeb, aleyhindeki eleştirilere ise ‘El Ezher'in Sesi' dergisinde yer alan önceki bir makalede, “Taslak kanunun hazırlanmasının yasal bir görevden çıktığını” belirterek, “Mevzuat Kur'an ve Sünnetin kaynakları ile ilgili” diye ekledi.

Ekran Resmi 2020-01-02 12.32.13

Mısır Anayasası'nın 7. maddesinde ise, “El Ezher El Şerif bağımsız bir İslami bilimsel ve akademik kurumdur ve tek başına tüm işlerini yürütme yetkisine sahiptir, din bilimleri ve İslami meselelerde birincil referanstır ve İslami bilimlerin ve Arap dilinin Mısır ve dünyada yayılmasından sorumludur. Devlet, amaçlarına ulaşmak için yeterli fon sağlayacaktır” deniliyor.

Hükümetin Ulusal Cinsel ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin en son istatistikleri, Mısır'daki boşanma yüzdesinin 2018'de toplam evlilik vakalarının yaklaşık yüzde 24'üne ulaştığını, her gün 1500'den fazla kişisel boşanma davasıyla mahkemelere getirilen bir milyondan fazla kişisel boşanma vakası olduğunu gösteriyor.

100 yıldır yürürlükte olan Aile Yasası'nın, bugünkü evlilikle ilgili anlaşmazlıkları çözmede başarılı olamayacağını öne süren uzmanlar, boşanmış aileler arasındaki 15 milyon çocuğun muzdarip olduğunu söylediler.

buyukson_8

 

 

Haber Ara